6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Şalter indi, ilçede hayat felç oldu

Samsun'un Ayvacık İlçe Belediyesi, Yeşilırmak Elektrik Dağıtım A.Ş.'ye (YEDAŞ) olan yaklaşık 1 milyon YTL'lik borcunu ödeyemeyince elektrikleri kesildi ve ilçede hayat felç oldu.


Yaklaşık 26 bin nüfuslu Hasan Uğurlu Barajı'nın kenarında bulunan, doğal güzellikleriyle bilinen Ayvacık ilçesinde vatandaşlar elektrik şoku yaşadı. 1996 yılından bu yana olan ve 2004 yılında yeniden yapılandırılan elektrik borcu ödenemeyince, faizleri ve diğer hukuki giderleriyle birlikte yaklaşık 1 milyon YTL'ye ulaştı. Bunun üzerine TEDAŞ Genel Müdürlüğü'nün talimatı doğrultusunda harekete geçen YEDAŞ, Ayvacık Belediyesi'nin elektriklerini kesti. Şalterin indirilmesiyle, belediye başkanlık binası ve bu binada bulunan bazı resmi kurumlar ile belediyesinin tüm tesisleri elektriksiz kaldı.


Yaşanan kesinti ilçede hayatı olumsuz etkiledi. Belediyede elektrik olmadığı için tüm işlemler durdu, su faturasın dahi yatırmak isteyen vatandaşlar faturalarını yatıramadı. Faturasının günü geçen vatandaşlar, gecikme faizi ödeyecekleri için belediye görevlileriyle tartıştı. Belediye görevlileri ise elektrik olmamasından dolayı işlem yapamadıklarını vatandaşlara anlatmaya çalıştı.


Belediye binasında bulunan İcra Müdürlüğü ve İlçe Noteri de elektrik kesintisinden nasibini aldı. İlçenin tek noteri ve İcra Müdürlüğü'nde işlemler durdu. Belediyenin atölyesinde elektrikler kesildi, iş makinelerinin bakımları yapılamadığı için alt yapı çalışmaları aksadı. Elektrik olmayınca personeller gün boyu boş oturmaya başladı.
Sosyal tesislerin, su şebekesi dağıtım pompalarının da elektrikleri kesilince ilçede su kesintisi yaşandı. Belediyenin su dağıtım tesislerinde elektrik olmadığı için 2 gündür susuz olan ilçede hastane, okul, kamu kuruluşları ve evler dahil hiçbir yere şebeke suyu ulaştırılamıyor. Susuz kalan vatandaşlar itfaiyeden veya sokaklardaki çeşmelerden evlerine su taşımaya başladı. Elektrik olmadığı için kanalizasyon sistemi de çalışmayınca ilçeyi pis kokular sardı.


Vatandaşlar olaya tepki göstererek, iki devlet kurumu arasında yaşanan sorunun biran önce çözülmesini istedi. Belediyeye su faturasını yatırmaya gelen İhsan Özkol, faturasının son günü olduğunu, kendi hatası olmaması nedeniyle gecikme faizi ödeyeceğini belirterek, belediyede elektrik olmamasına şaşırdıklarını söyledi. Aynı binada noter olan Aysun Tekin, kendi işlemleri dahil belediyede hiçbir işlemin elektrik olmaması nedeniyle yapılamadığını kaydetti. Evlerine su taşıyan Emeni Kozal, su akmadığı için çoluk çocuk evlerine su taşıdıklarını, ilçe sakinlerinin perişan olduğunu dile getirdi.


Ayvacık Belediye Başkanı Remzi Bilal, belediyeye okullar dahil birçok kamu kuruluşunun su borcunun bulunduğunu, kamu yararı gözeterek sularını kesmediklerini hatırlattı. 830 bin YTL'ye yakın borçlarının olduğunu, yapılanmaya gidildiğini, İller Bankası'nın kendilerinden alacaklarını tahsil etmesi nedeniyle elektrik borcunun ödenemediğini belirten Bilal, soruna çözüm bulmaya çalıştıklarını dile getirdi.


YEDAŞ yetkilileri ise tüm borçların TEDAŞ Genel Müdürlüğü'ne devredildiği, talimat doğrultusunda kesintinin gerçekleştirildiğini, 471 bin YTL ana para ile faizler ve diğer alacaklar dahil yaklaşık 1 milyon YTL borç olduğunu, hukuki sürecin ise devam ettiğini açıkladı.

İha
Yayın Tarihi : 8 Ekim 2008 Çarşamba 13:59:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?