4
Mayıs
2024
Cumartesi
SAMSUN

Samsun: Ayçiçeği üretimi rekor seviyeye ulaştı

 Yağı, sıvı olarak kullanıldığı gibi margarinlerin yapılmasında da kullanılan, sap ve tablaları yakacak ve selüloz endüstrisinin hammaddesi olan, yüzde 36 potasyum ihtiva eden, külü gübre ve küspesi hayvan yemi olarak değerlendirilen, tanesi ise çerez olarak tüketilen ayçiçeği üretiminde rekoltenin, üreticinin yüzünü güldüreceği kaydedildi.


Merkezi Samsun’da bulunan Karadenizbirlik’in Genel Müdürü Ebubekir Türk, verdikleri desteklerle ayçiçeği ekim alanlarının genişlediğini dile getirerek, "Çukurova, tamamen ayçiçeği üretim bölgesi haline geldi. Çukurovalı bazı çiftlerimiz, Çukurova’nın adını Sarıova diye değiştirdiler. Elazığ’da bu sene 30 bin dekar, Erzurum’da 50 bin dönüm, Ağrı’da 20 bin dekar, Konya’da 50 bin dekar ve Kastamonu’da 10 bin dekar ayçiçeği ekimi gerçekleştirildi. Yani adım adım imkanlarımız ölçüsünde bölgemizde ayçiçeği ekimini yaygınlaştırıyoruz. Samsun’da da bu yıl verim çok iyi" dedi.

Ayçiçeği ekmenin ülkeye hizmet olduğunu kaydeden Türk, "Türkiye’nin ayçiçeğine ihtiyacı var. Ayçiçeği için her yıl yurtdışına 1.5 milyar dolar döviz gidiyor. Ancak imkanlarımız ölçüsünde, kendi gayretlerimizle köy köy dolaşarak ekim alanlarını yaygınlaştırmak için çalışıyoruz. Bunun da semeresini alıyoruz. Ancak, bu konuda hükümetten ciddi destek bekliyoruz. Bu, tek başımıza yapabileceğimiz bir iş değil" diye konuştu. Türk ayrıca, kuru şartlarda dekar başına 100-150 kilo ürün elde edilen ayçiçeğinden sulu şartlarda 250-400 kilo ürün elde edildiğini belirterek, ayçiçeği ekmenin ülkeye en iyi hizmetlerden biri olduğunu söyledi.

Türkiye’de 700 bin ton ayçiçek yağı açığı olduğu ve açığın bazı firmalar aracılığıyla dışarıdan karşılandığı bildirildi. Geçen yıl kilogram taban fiyatı 110 bin lira olan ayçiçeğinin, bu yıl ise 130 ile 150 bin lira arasında olması bekleniyor. Şu anda 70 tane ayçiçeği yağı fabrikası bulunan Türkiye’de, daha önce ayçiçeği ekimi yapılmayan Elazığ’da da bu yıl 10 bin dönümlük bir araziye ekim yapılırken, hedefin 100 bin dönüm araziye ayçiçeği ekmek olduğu bildirildi.

iha-samsun
Yayın Tarihi : 23 Ağustos 2004 Pazartesi 10:34:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?