4
Mayıs
2024
Cumartesi
SAMSUN

Samsun: Gübre Fabrikası'nın ihale belirsizliği devam ediyor

Yerel Günden 21 Emek Konseyi toplantısı Türk-İş 6. Bölge Temsilcisi Adil Aydın başkanlığında Büyükşehir Belediyesi toplantı salonunda yapıldı. Toplantıda Samsun Gübre Fabrikası’nın ihale belirsizliği ve son durumu değerlendirildi.


Samsun Gübre Fabrikası’nın 12 Mayıs 2004 tarihinde yapılan ihale ile özelleştirildiğini hatırlatan Petrol-İş Samsun Şubesi Başkanı Nejdet Kan, ancak en çok teklif vererek ihaleye kazanan Erkan İnşaat Madencilik ve Ticaret Limitet Şirketi’nin parayı zamanında yatırmamasından dolayı ihalenin 2. en çok teklifi veren Erk dış Ticaret A.Ş.’ye kaldığını, bu firmanın süresinin de 13 Eylül’de dolduğunu açıkladı.


Samsun’un en güzide kuruluşlarının özelleştirilerek kapatıldığını, ancak kimsenin bu duruma sesini çıkarmadığını kaydeden Kan, "Karadeniz Bakır İşletmesi’ne kara kilidi takıldı, sırada Samsun Gübre Fabrikası var. Şartnamede gübre fabrikasını alan firmanın çalıştırma zorunluluğunun bulunmadığını öğrendik. Samsun’un istihdam oluşturan güzide kuruluşları birer birer kapatılıyor, Samsun ölü şehir haline getiriliyor. Samsun’a istihdam sağlayan bu kuruluşlara sahip çıkmayan mantık, öbür taraftan iki tane tabelaya sahip çıkıyor" dedi.

Samsun Gübre Fabrikası’nın 6 aydır çalışmadığını, bu fabrikaya bağlı 3 bin tane firmanın gübre beklediğini dile getiren Kan, "Samsun Gübre Fabrikası’nın yıllık kapasitesi 600 bin ton. Fabrika 6 aydır kapalı olmasından dolayı 300 bin ton gübre üretilemedi. Bu açık ithal gübre ile karşılanıyor. Samsun Limanı’na toprağı zehirlemek için Rusya’dan gübre getiriliyor. Rus gübresi uluslararası standartlara uygun değil. Gübre fabrikasını almak için teklif veren firmalar, bu gübreyi ithal ediyor. Burada ’ithal gübrenin Türkiye’ye girişini sağlamak için mi fabrika kapalı tutuluyor?’ sorusu akıllara geliyor. Samsun Gübre Fabrikası’nda 6 aydır üretimin durmasından dolayı maddi zarar 15 milyon dolar civarında" diye konuştu.


Türk-İş 6. Bölge Temsilcisi Adil Aydın da, özelleştirmenin sonucunda üretimsizliğin ve işsizliğin geldiğini ileri sürdü.

iha-samsun
Yayın Tarihi : 24 Ağustos 2004 Salı 09:10:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?