4
Mayıs
2024
Cumartesi
SAMSUN

Samsun: Kamu Sen'den yüzde 8'lik zamma tepki geldi

"Toplu Sözleşmeye Adım Adım" konulu bölge toplantısına katılmak için Samsun’a gelen Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, beraberindeki heyetle toplantı öncesi Vali Mustafa Demir’e nezaket ziyaretinde bulundu. Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, Türkiye’de memur sendikacılığının henüz tam manasıyla anlaşılamadığını dile getirdi.


Ülkeye ve devlete hizmetin yanı sıra kamu çalışanlarının haklarının korunması yönündeki ümitlerinin devam ettiğini kaydeden Akyıldız, "Memur hakları için siyasi iradeyle 1989’da başlayan mücadelemiz sonunda toplu sözleşme ve grev hakkı gibi haklarımızı elde ettik. Şu anda siyasi iradeyle toplu sözleşme masasına oturacağımız günü bekliyoruz. Hükümeti toplu sözleşmeye zorlayacağız. Dileğimiz Gayri Safi Milli Hasıla’dan (GSMH) kamu çalışanlarına düşen payın olması gereken noktaya çekilmesidir" dedi.

Vali Mustafa Demir de, sendikacılığın anayasal bir hak olduğunu sendikaların, işçi ve memurun anayasal haklarını korumak için kurulması gerektiğine dikkat çekti. Vali Demir, "Üreten, insanca yaşamak için ürettiğinin karşılığını almalıdır. İşçi ve memurlarımız yasalar çerçevesinde korunmalıdır. Sendikaların yaptığı da budur" diye konuştu.

Ziyaret sırasında, Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, gazetecilerin sorularını da cevaplandırdı. Akyıldız, en düşük memur maaşının ve zam oranının ne olması gerektiği konusunda net bir açıklama yapmazken, kamu çalışanlarının GSMH’dan hakkı olan payını alamadığını savundu.

Türkiye’de 2 milyon 460 bin memur bulunduğunu, aileleriyle birlikte ülke nüfusunun 11 milyonluk kesimini oluşturduklarını ifade eden Bircan Akyıldız, "Bu rakam toplam nüfusun 6’da birine tekamül ediyor. Dolayısıyla GSMH’nın 6’da biri kamu çalışanlarına yansımalı. Bu durumda kamu çalışanları GSMH’dan yüzde 17’lik payını almalı. Oysa bugüne kadar bu oran yüzde 8.1’i geçmemiştir. Kamu çalışanları alması gereken payın yarısından daha azını alabilmektedir. Türkiye’nin önemli borç yükü altında bulunduğu gerekçe gösteriliyor, ne var ki diğer çalışanlar GSMH’den yüzde 10 pay alıyor. Biz adalet istiyoruz" açıklamasını yaptı.
Bütçe rakamları ele alınarak yapılan makro hedeflere göre hükümetin kamu çalışanları için önümüzdeki dönemde yüzde 8 enflasyonu ileri sürerek yüzde 8 zammın telaffuz edilmesinin yersiz olduğunu da ifade eden Akyıldız, "Bugün asgari memur maaşı 540 milyon lira. Bu rakam yoksulluk sınırının altındadır. Biz siyasi iradeyle toplu sözleşme masasına oturduğumuzda asgari memur maaşının asgari geçim rakamına (yoksulluk sınırı) getirilmesi için mücadele edeceğiz" şeklinde konuştu.

iha-samsun
Yayın Tarihi : 20 Ağustos 2004 Cuma 12:53:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?