4
Mayıs
2024
Cumartesi
SAMSUN

Samsun: Sağlık skandalı mercek altına alındı

Sağlık Bakanlığı’nın talimatıyla soruşturma başlatan Samsun Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Mehmet Kılınç, gencin sudan çıktığında zaten hayatını kaybetmiş olduğunun öğrenildiğini belirterek, ölmüş olmasına rağmen Emniyet Müdürlüğü Sualtı Grup Amirliği polisleri ve Yaşar Doğu Yetiştirme Yurdu doktorunun tıbbi gereklilikten dolayı ölen gence müdahalede bulunduğunu kaydetti.


Sağlık Müdürü Kılınç, 112 Acil Şube Müdürü Dr. Alper Özkutlu’dan olayın yaşandığı saatleri alarak bakanlığa bildirdi. Kılınç, yaptığı açıklamada ise "Boğulma olayının başlangıcından sonra polis merkezi 112’yi saat 13.46’da arıyor. Atakent’te yaşanan boğulma vakasının bulunduğu noktaya 1-1.5 kilometre uzaklıktaki 112 Acil Şube Müdürlüğü’nden ambulans 4 dakikada geliyor. 13.50’de ceset bulunamadığı için başka bir ihbar üzerine polisle irtibatlı olarak ambulans olay yerinden ayrılıyor. 14.31’de tekrar cesedin bulunduğu ihbarı geliyor. 14.35’de ambulans tekrar olay yerine varıyor. 14.38’de ambulansla ceset Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne kaldırılıyor. 14.55’de Tıp Fakültesi’ne ulaştırılıyor. Zaten genç, aranmaya başlandıktan itibaren geçen 30 dakikalık süre sonunda karaya çıkarıldığında hayatını kaybetmiş. Tıbbi gereklilikten dolayı polis ve Yaşar Doğu Yetiştirme Yurdu doktoru kalp masajı ve suni teneffüs yapmış. Yani cesede ilk müdahale yapılmış" dedi.

Vatandaşların ve bazı sağlık görevlilerinin 112 Acil Servis’e gösterdiği tepkinin, genç sudan çıkartılmadan ambulansın olay yerinden ayrılmış olmasından ve ikinci kez olay yerine dönüşünün 20 dakika gecikmeli olmasından kaynaklandığının hatırlatması üzerine olayı tekrar araştıran Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Mehmet Kılınç, ambulansın olay yerinden başka bir acil vaka için ayrılmadığını ortaya çıkardı.


Kılınç, "Gencin denizden 30 dakika boyunca çıkarılamadığını öğrenen ambulans görevlileri, polisin, ’Siz gidin ne zaman bulunacağı belli olmaz. Bulununca biz size haber veririz. Hem zaten genç ölmüştür’ şeklindeki sözleri üzerine olay yerinden ayrılmış. Ancak, boğulma sonucu ölüm süresi 3 dakikadır. 30 dakika suda kaldıktan sonra gencin yaşaması zaten mümkün değil. İkinci gelişinde söz konusu 20 dakikalık gecikmenin sebebi ise polisin ikinci aramasını ’biz öncelikle ilk müdahaleyi yapalım’ demesinden kaynaklanmış. Zira hem olay yerinde kalp masajı yapan Yaşar Doğu Yetiştirme Yurdu’nun doktoru hem de suni teneffüs yapan polis bu işin eğitimini almış insanlardır. Genç denizden çıkarıldığında hayatta değilmiş. 112’nin ihmali yok, polis tarafından arandığı andan itibaren ikinci defada da 4 dakikada olay yerine gelmiş" diye konuştu.


Başka bir acil vaka olmamasına rağmen polisin bilgisi dahilinde de olsa gencin denizden çıkarılmasını beklemeden olay yerinden ayrılan ambulansa tepki gösteren vatandaşları anlayışla karşıladığına değinen Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Mehmet Kılınç, "Boğulma sonucu ölme süresinin 3 dakika olduğunu bilmediklerinden tepkileri doğaldır. Biz vatandaşımızın tavrını anlayışla karşılıyoruz. Ancak polis de ambulans görevlileri de yüzme bilmeyen bir kişinin suda 30 dakika kalması sonucunda öleceğini bilir" şeklinde konuştu.

iha-samsun
Yayın Tarihi : 16 Ağustos 2004 Pazartesi 15:36:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ahmet kazlı IP: 195.175.37.xxx Tarih : 22.08.2004 21:32:19
BEN BU ÖLEN ÇOCUĞUN ABİSİYİM. İSMİMDE "AHMET KAZLI" VE BUDURUM GİTTİKÇE İŞİ ÇIĞIRINDAN ÇIKMIŞTIR VE BU KARDEŞİM YETİŞTİRME YURDUNDAN REŞİT OLMASINA TAM 5 AY VARDI VE BİRTEK VARLIĞIM VARDI ODA GİTTİ BEN BU SAĞLIK SKANDALINI ŞİDDETLE KINIYORUM VE SON SÖZÜME GELİNCE; BEN RAHMETLİ KARDEŞİME AHİRETTE MUTLU OLMASINI VE YATTIĞI YERİN ŞAADD OLMASINI DİLİYORUM... BEN BU İŞİ BIRAKMAM...