4
Mayıs
2024
Cumartesi
SAMSUN

Samsun: Uzmanlar vatandaşı uyardı: 'kenelere dikkat'

Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) ilk olarak hastalığın ismini aldığı Kırım ve Kongo’da görülen, virüs dediğimiz mikropların sebep olduğu ölümcül seyredebilen bir hastalık olduğunu belirten İsmail Aydın, kenelerin hayvanlara tutunarak kan emen dış parazit olduğunu hatırlattı.

Türkiye’nin kene popülasyonu yönünden çok zengin bir ülke olduğunu ifade eden Aydın, "Çok eski zamandan beri kenelerin bazı hastalıkları, bir canlıdan diğer canlıya nakletmesi bilinmektedir. Günümüzde hangi tür kenelerin hangi hastalığı nasıl naklettiği hususunda pek çok bilimsel çalışmalar yapılmaktadır. Keneler, bakteriyel, viral ve paraziter pek çok hastalığı bulaştırırlar.

 Hayvana ve insana tutunan bir kene, hastalık taşıyorsa tutunduğu canlıya hastalığı nakleder. KKKA, hayvanlardan insana bulaşan ve tedavi edilmediği taktirde öldürme hızı yüzde 50 artan bir hastalıktır.

Kenelerin bulaştırdığı hastalık konusunda risk altında bulunanların piknik yapanlar, hayvancılıkla uğraşanlar, avcılar, mezbaha çalışanları ve kırsal alanda yaşayanlar olduğunu belirten İsmail Aydın, hastalığın belirtilerini söyle sıraladı:


"Hastalık ateş, ani başlayan baş ağrısı, kas ağrısı, kırıklık, halsizlik ve belirgin iştahsızlıkla başlar, bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishal gibi şikayetler de görülebilir. İlk günlerde yüzde ve göğüste kızarmalar ve kanamalar ortaya çıkabilir. Göğüs ve karından başlamak üzere vücuda yayılan küçük nokta şeklinde kanamalar olabilir ve bu kanamalar daha da büyüyerek vücuda yayılabilir. Hastalık tablosuna burun ve dişeti kanamaları da eşlik edebilir. Ancak, hastalık hayvanlarda belirtisiz seyrederken insanlarda oldukça öldürücü olabilmektedir. Yabani kemirici hayvanlar, kuşlar ve keneler hastalığın doğadaki saklayıcısı durumundadır. Keneler beslenmek için bu hayvanlardan kan emerler, kan emme sırasında aldıkları virüsü insanlardan kan emerken bulaştırırlar. Hastalık, kene ısırmasının yanı sıra, vücudunda virüs bulunan hayvanların kanlarına, vücut sıvılarına veya diğer dokularına temas etmekle bulaşabildiği gibi bu hastalığa yakalanmış insanların kan veya vücut sıvılarına temas sonucu da bulaşma olabilmektedir. Yakın bir zaman içinde kenelerin bulaştırdığı hastalık konusunda Tokat ilinde 1 kişi hayatını kaybetmiş, Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi’nde de 4 kişi tedavi altına alınmıştır. Keneler özellikle Nisan ve Ekim ayları arasında kendini göstermektedir" dedi.

iha-samsun
Yayın Tarihi : 28 Temmuz 2004 Çarşamba 12:28:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?