6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Samsun fasülyede şampiyon

Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü(KTE) Müdürü Dr. Hasan Özcan, Türkiye'nin taze fasulye üretiminde dünyada 4., Samsun'un da Türkiye'de 1. olduğunu açıkladı.


Dr. Hasan Özcan yaptığı açıklamada, taze fasulye üretiminde Çin'in yaklaşık 2 milyon tonla dünyada 1. sırada, 1.5 milyon tonla Endonezya ve Hindistan'ın 2., 966 bin tonla ABD'nin 3. ve 680 bin tonla Türkiye'nin 4. sırada olduğunu söyledi.

Türkiye'de taze fasulye üretimi iller bazında incelendiğinde Samsun'un yıllık ortalama 89 bin tonluk üretim değeriyle 1. sırada bulunduğunu belirten Özcan, "Ülkemizde açıkta taze fasulye yetiştiriciliğinin en yaygın olduğu bölge Orta Karadeniz Bölgesi'dir. Özellikle bu bölge içerisinde yer alan Samsun Çarşamba Ovası'nda ve Ladik ilçesinde bölge şartlarına uymuş çok sayıda yerli taze fasulye tipi bulunmakta olup, burada büyük bir tür zenginliği söz konusudur. Genetik yönden büyük bir zenginlik gösteren bu tür zenginliğin değerlendirilmesi gerekmektedir. Gerek tarımsal üretimin artırılması için yeni çeşitlerin geliştirilmesi gerekse genetik kaynakların kaybolmadan gelecek nesillere aktarılması ancak mevcut zenginliğin korunması ve saklanmasıyla mümkün olacaktır" dedi.


"Yerel Taze Fasulye Popülasyonlarının Seleksiyon Yoluyla Islahı Projesi"nde çalışan ziraat mühendisi Meral Ergin ve Dr. Seher Yıldız Madakbaş'ın Çarşamba Ovası ve Ladik ilçesinden taze fasulye popülasyonlarını toplayarak, ıslahçılara yeterli bir kaynak, gelecek nesillere bitkisel koleksiyon olması ve muhafaza amacıyla İzmir Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü gen bankasına gönderdiği belirtildi.


Yaptıkları çalışmayla ilgili bilgi veren ziraat mühendisi Meral Ergin ve Dr. Seher Yıldız Madakbaş, bu popülasyonla, genetik çeşitliliğin artırılması ve bazı olumsuz koşullara dayanıklı olmaları bakımından insanlığın gelecekteki gıda güvenliğinin bir sigortası olarak ortaya çıkacağını vurguladı. Ergin ve Yıldız Madakbaş şunları kaydetti:
"Bu durumda eskilerin koruma altına alınması kaçınılmazdır. Enstitümüzde yürütülen bu ıslah projesi kapsamında Samsun'un, Terme, Tekkeköy, Çarşamba ve Ladik ilçe müdürlükleri ile gerçekleştirilen bahçe taramaları sonucunda taze fasulye yetiştiriciliğinin yapıldığı 99 köyde tarama yapılmıştır. Tekkeköy ilçesinde 21, Çarşamba ilçesinde 17, Terme ilçesinde 6 ve Ladik ilçesinde 3 mahalli isimle anılan toplam 155 farklı taze fasulye tipi toplanmıştır. 2002 ve 2003 yıllarında toplanmış olan taze fasulyeler çalışmalarımızın başlangıç materyalini oluşturmuştur. 2008 yılında bölge verim denemeleri aşamasına gelinmiştir. Bu proje kapsamında bodur ve sırık formlu taze fasulyeler içerisinden tüketim amacına uygun yani halk arasında Ayşe kadın olarak bilinen taze fasulye özelliklerinde erkenci, kaliteli, verimli yeni çeşitler ortaya çıkarmak ve bölge çiftçisini ekonomik olarak yararına sunmak amaçlanmıştır."

İHA
Yayın Tarihi : 9 Eylül 2008 Salı 20:06:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
nuray erçağan IP: 78.187.16.xxx Tarih : 10.09.2008 13:29:40

dünya gıda sıralamasında 4. olan samsun termik santrallariyle daha ünlü olsun diyenlere duyurulur kendinize gelin. insanlık karın doyurma mücadelesi verirken cep doldurma mücadelesine destek verenlere ayrıca duyurulur kendinize gelin sizin yaşayabileceğiniz gidebileceğiniz ülkeler olsa da (Amerika gibi mesela)Türkiye halkları için başka çarşamba ovası ,başka samsun ve türkiye yok.