3
Mayıs
2024
Cuma
SAMSUN

Samsun köylerinde kanalizasyon atıkları bitkilerle arıtılacak

Köy Hizmetleri 12. Bölge Müdürü Süleyman Kaldırım, köyler için hazırlanan "Doğal Arıtma Yöntemi Projesi"ni 2004 yılında uygulamaya geçireceklerini ve çok düşük maliyetlerle, köylerin evsel atıklarının bitkiler aracılığıyla arıtılacağını söyledi.

Süleyman Kaldırım, Samsun’un Çandır, Demircisu, Beypınar (Merkez), Çakırgümüş, Aşağı ve Yukarı Gölyazı (Ladik), Uluköy, Alan, Mısırcıoğlu (Asarcık), Dededağı, Elifli, Karaburç (Bafra), Aşağı Susuz ve Demiryurt (Havza), Oymaağaç, Yağanözcü, Karanar (Vezirköprü), Yeni Toptepe (Kavak) köylerinde 2003 yılı içinde kanalizasyon ve atık su tesisleri kurma çalışmaları yaptıklarını belirterek, "Bu çalışmalarımızın uygulanış şeklini değiştirerek, Doğal Arıtma Yöntemi’ne geçeceğiz" dedi.

Daha modern köyler oluşturmak, bu sayede çevreye ve insan sağlığına verilen zararı önlemek için 2003 başında işe başladıklarını hatırlatan Süleyman Kaldırım, "Köylerde evsel atık suları fosseptiklerde toplayıp, kısmi arıtma işlemine tabi tutan ve atıkları alıcı ortama deşarj eden sistemler kuruyorduk. Bu sistemin yatırım maliyeti çok yüksek. Köylü vatandaşlarımız da işletme maliyetlerini karşılayamıyor. Bu nedenle istenilen başarıyı elde edemedik. Çalışma başlattığımız köylerimizle bölgemize bağlı Samsun, Ordu, Sinop, Çorum ve Amasya’ya bağlı diğer köylerimizde ’Doğal Arıtma Yöntemi Projesi’ni hayata geçireceğiz" diye konuştu.

Köy Hizmetleri’nce yürütülen "Kanalizasyon ve Atık Su Tesisleri" çalışmalarıyla ilgili yaşanan sıkıntılara 2004 yılında son verecek "Doğal Arıtma Yöntemi Projesi"nin, Genel Müdürlük tarafından gündeme getirildiğini dile getiren Kaldırım, şunları söyledi:

"İlk örnek çalışma Ankara’nın Haymana İlçesi Dikilitaş Köyü’nde yürütüldü. Biz de 2004’te yapılan planlama dahilinde çok sayıda köyümüzde projeyi uygulayacağız. Bu projenin özü, özel olarak tasarlanan yataklarda yetiştirilen bitkiler vasıtasıyla atık suyun arıtılmasıdır. Projede en önemli unsur enerji ihtiyacının bulunmamasıdır. Bakımı, onarımı ve işletmesi kolay olup, köy halkı tarafından da kolayca işletilebilecektir. Bölge Müdürlüğümüz, makine ve işçilik imkanlarıyla tesisleri çok kolay inşa edecektir."

Çevre için gerekli tedbirler önceden alınmadığında tabii güzellikleri korumanın zorlaşacağını, ileride eski haline getirmek için çok daha yüksek maliyetlerle karşılaşılmasının kaçınılmaz olduğunu ifade eden Kaldırım, bu bakımdan köylerde atıklarla ilgili çalışmalarının çok önemli olduğunu sözlerine ekledi.

AYHAN GONCA-SAMSUN (İHA)
Yayın Tarihi : 9 Aralık 2003 Salı 00:00:13
Güncelleme :13 Ocak 2004 Salı 13:11:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?