4
Mayıs
2024
Cumartesi
SAMSUN

Samsun OMÜ İlahiyat Fakültesi'nde mezuniyet sevinci

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Zümrüt, "İrticai ve bölücü terör örgütlerinin istismarları, milletimizin vicdanını rahatsız ederken dini, bir sömürü aracı olarak değil, gerçek anlamına yakışır bir şekilde anlatmalıyız" dedi.
OMÜ İlahiyat Fakültesi İlahiyat ve Din Kültürü ve Ahlak Öğretmenliği bölümlerinden mezun olan 72’si kız 142 öğrenci için fakültenin konferans salonunda tören düzenlendi. Vali Mustafa Demir, Garnizon Komutanı Tümgeneral Kemal Ay, İlahiyat Fakültesi Yayınlar Daire Başkanı Dr. Ahmet Onay, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bedri Kandemir, Emniyet Müdürü Mustafa İlhan, Milli Eğitim Müdürü Cevdet Aydın, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yunus Pınar, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fulya Tanyeri, Samsun Sağlık Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Yüksel Kesim, CHP Samsun İl Başkanı Refik Karakoç ile çok sayıda öğretim üyesi ve öğrencileri ailelerinin katıldığı mezuniyet töreninde, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Zümrüt, eski hocası olan Garnizon Komutanı Tümgeneral Kemal Ay’ın kayınpederi Asım Solmaz’a hediyeler verdi.
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği Bölümü birincisi Emine Solak, ikinci Songül İpekoğlu, üçüncü Ayşegül Yiğit, İlahiyat Bölümü birincisi Nurgül Altuner, ikinci Canan Özbay ve Naime Sarıkaya, üçüncü Ayla Albayrak’a, Vali Mustafa Demir, Garnizon Komutanı Tümgeneral Kemal Ay ve İlahiyat Fakültesi Yayınlar Daire Başkanı Dr. Ahmet Onay tarafından diploma ve hediyeleri verildi. Törende Canan Özbay’ın veda konuşması ve ardından annesi Leyla Hanım’ın elini öpmesi salonu dolduranları duygulandırdı.
Yabancı ülkelerden gelen öğrenciler adına konuşan Ahmet Bozov’un, "Kendimizi Türkiye’de hiç yabancı hissetmedik. Bizler iki devlet bir milletiz. Türk olmakla övünç duyuyoruz. Osmanlı Devleti’nin mirasçısı olarak Türkiye ve ülkelerimiz adına yapacaklarımızın fevkindeyiz. Asla Türk-İslam kültürünü yaşatmaktan çekinmeyeceğiz" şeklindeki sözleri büyük alkış aldı.
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği Bölümü birincisi Emine Solak’ın yaptırdığı öğretmen andıyla mezun olan gençler sevinçlerini aileleriyle paylaştı.
Törende konuşan Fakülte Dekanı Prof. Dr. Osman Zümrüt, "Fakültemiz, Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve bu ulusun yüce değerlerine sahip çıkan gençler yetiştirmeyi ilke edinmiştir. Büyük Atatürk ve O’nun ilkeleri yurttaşlarımız için yüce bir değerdir. Aynı zamanda milliyetçilik gibi dinimiz, kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim de yüce değerlerimizdir. Camilerimiz de folklorumuz de, kültürümüz de yüce değerlerimizdir. Bu değerlerimizin etrafında kenetlenmeliyiz. Hiçbir öğrencimiz, Atatürk ilke ve inkılaplarına veya devletimize karşı, devletimizin nizamına karşı bugüne kadar bir suç işlememiştir. Gençlerimiz temiz milletimizin bağrından kopup gelmiş gençlerdir. Onlar, ülkemizi ileriye götürecek bilgi ve yüreğe sahip, ellerini taşın altına koyacak gençlerdir. Geleceğimiz Allah’ın izniyle aydınlıktır, geleceği karanlık göstermek isteyenleri bu gençlerimiz mahçup edecektir" dedi.
Fakültedeki çalışmalarla ilgili bilgiler de veren Prof. Dr. Zümrüt, milleti demokrasi ve din adı altında gizlenerek devlete karşı duruma getirmeye çalışan iç ve dış düşmanlar olduğunu öne sürerek, "Bizim öğrencilerimizin yolu dinimizin emrettiği bilimin ve ’dinen dahi müstakil olmak mecburiyetindeyiz’ diyen Atatürk’ün yoludur" diye konuştu.
Türkiye’nin sağlam temeller üzerinde kurulu bulunduğuna, jeopolitik konumu itibariyle sürekli bir takım tehditlere maruz kaldığına, dünyadaki gelişmelerin Türkiye’de önemli dalgalanmalara yol açtığına, tam bu noktada halkın bilinçli, sağduyulu ve değerlerine sıkı sıkıya bağlı olmasının zaruret haline geldiğine değinen Prof. Dr: Zümrüt, şöyle devam etti:
"Son yıllarda başta AB olmak üzere çağdaş dünyanın değerlerine doğru yelken açan ve bu yönde birçok olumlu adımı atan Türkiye Cumhuriyeti Devleti, buna karşın halen içte ve dışta birçok istismar unsurlarıyla mücadele etmek zorunda bırakılmaktadır. Özellikle son günlerde irticai ve bölücü terör örgütlerinin yol açtığı istismarlar yine kamuoyunu meşgul etmekte, halkımızın vicdanını rahatsız etmektedir. Örneğin, bölücü terör örgütü, demokratik kazanımların hızla arttığı, ülkemizdeki halklar arasında barış ve huzur ortamının güçlü bir şekilde yeniden tanzim edilmeye çalışıldığı bir dönemde yeniden terör ve dehşet saçmaya başlamıştır. Bölücü terör örgütünün, sözde haklarını savunduğu yurttaşlarımız başta olmak üzere tüm halkımız, büyük nefret uyandıran yeni eylemleri şiddetle kınamaktadır. Bizler de bilim adamları olarak bu yönde demokratik bir mücadele sürdürenleri sağduyuya çağırıyoruz. Bizler, insanları barıştırmak, kaynaştırmak için gelen dini bir sömürü aracı değil, gerçek anlamına yakışır şekilde insanlarımıza bilimsel biçimde öğretebilmek ve böylece insanlarımızın, istismarcı odakların tuzağına düşmesini engellemek amacından hiç sapmayacağız."
Konuşmaların ardından Dekan Prof. Dr. Zümrüt’ten diplomalarını alan öğrenciler, fakültenin bahçesinde keplerini havaya fırlattı.
SAMSUN - İHA
Yayın Tarihi : 18 Haziran 2004 Cuma 22:39:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?