4
Mayıs
2024
Cumartesi
SAMSUN

Samsun OMÜ'den YÖK yasasını protesto

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörü Prof. Dr. Ferit Bernay, üniversite senatosu ve öğretim üyelerinin katılımıyla kampüsteki Atatürk Anıtı'na çelenk koyarak, Yüksek Öğretim Kanunu'nda değişiklik yapacak kanun tasarısını protesto etti. Prof. Dr. Bernay, üniversitelerin onurlu ve bağımsız Türkiye için özerk olması gerektiğine dikkat çekti.
OMÜ Rektörü Prof. Dr. Prof. Dr. Ferit Bernay, Atatürk Anıtı'na çelenk sunumu, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından yaptığı açıklamada, hükümetten, YÖK Yasa Tasarısı'nı geri çekmesini istedi. Prof. Dr. Bernay, Yüksek Öğretim Kanunu ve Yüksek Öğretim Personel Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun Tasarısı'nı kabul etmediklerini belirterek, "Hükümeti, üniversiteler ve Türk ulusunu uygarlık yarışında geri bırakacak bu uygulamadan geri dönmeye davet ediyoruz. Binlerce gencimizin ve ailesinin artık sınav heyecanını yaşamaya başladıkları bu günlerde bu konunun tartışılması bile gençliğimize büyük zarar vermiştir. Senatomuz bu tasarının geri çekilmesini üniversiteler ile birlikte yığınla sorunu olan orta öğretim sisteminin de ele alınacağı eğitim yasa çalışmalarının kaldığı yerden, daha da kapsamlı olarak devam ettirilmesini ve tamamlanmasını önermektedir. Türk ulusunun geleceğini şekillendiren üniversitelerimizin, karanlık çağlara sürüklenmeden, kısır siyasi çekişmelerden uzak özerk ve özgür üniversiteler haline getirilmesi en büyük dileğimizdir" dedi.
YÖK'ün tüm üyelerinin görevlerine son verilerek, 22 kişilik YÖK Genel Kurulu'nun 15 kişilik yürütme kuruluna dönüştürülmesinin, üniversitelerin hangi sorununa çözüm getiren acil bir önlem olduğunu anlayamadıklarını kaydeden Rektör Bernay, "Bu tasfiye işleminin iyi niyetten yoksun bir cezalandırma uygulaması olduğu kanaatindeyiz. Kurullardaki öğrenci ve diğer akademik elemanlarla ilgili temsil haklarında oy hakkı dahil bir iyileştirme olmadığı görülmektedir. Üniversite içi ve üniversitelerarası öğretim üyelerinin yönetsel düzeyde yardımlaşmalarına engel getirilmiştir. 38. maddedeki değişiklik ile devletin diğer kurumlarına bu destek aktarılırken üniversiteler için bu kısıtlamayı anlamak mümkün değildir. Üniversitelerdeki akademik atama ve yükseltmelerde ilanlar dahil olmak üzere yasalar ile kesin çerçeveler çizilmesi batının hiçbir üniversitelerinde görülmeyen, üniversite özerkliğine aykırı bir uygulamadır. Bu uygulama gelişmiş üniversitelerden gelişmekte olan üniversitelere öğretim üyesi akışını tamamen durduracaktır. Bütün bu hatalardan daha önemlisi üniversite giriş sınavındaki değişikliklerdir. Ülkemizin gururla izlediği ve 20 yıldır çok önemli uzman ve bilgi birikimi olan ÖSYM'nin söyledikleri dikkate alınmadan tamamen siyasi söylem ve hedeflere yönelik katsayı değişiklikleri sistemin bütünlüğünü ve felsefesini tamamen bozacaktır. Genel liseler ve mesleki teknik liseler şeklindeki iki farklı alan uygulaması Milli Eğitim Bakanlığı yetkisine verilen alan belirleme hakkı ile tamamen yok olacaktır. Bunun neticesinde genel liselerin mevcut mağduriyeti iyice artacak, İmam Hatip Liseleri, genel liselerin yerini almaya başlayacak, mesleki ve teknik liseler genel liselere dönüşecek ve Türkiye'nin ana insan gücünü oluşturması planlanan program tamamen çökecektir" iddiasında bulundu.
Üniversite kampüsündeki Atatürk Anıtı önünde, Atatürk'e şikayete gelmediklerine de işaret eden Prof. Dr. Bernay, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Kimse Atatürk'e şikayete geldiğimizi sanmasın. Sadece ona saygılarımızı sunmaya geldik. Onun izcileri olarak aydınlanma mücadelesini kazanacağımızı söylemeye geldik. Üniversiteler daha özgür bilim üretebilmek, fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller ve Türk gençliği yetiştirebilmek, onurlu ve bağımsız Türkiye için özerk olmalıdır"
SAMSUN - İHA
Yayın Tarihi : 10 Mayıs 2004 Pazartesi 22:19:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?