2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

Samsun Sanat Atlası çıkarıldı

Samsun Valiliği İl Özel İdaresi'nce, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri çerçevesinde "90. Yıla Armağan 55 Nokta Kuzey/Samsun Sanat Atlası" isimli belgesel kitabı çıkarıldı.


İl Özel İdaresi'nce yaptırılan kitap, Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) Öğretim Görevlisi Sıddık Akbayır tarafından hazırlandı. Kitabın, Samsun sanat birikiminin gölgede kalmış kimi yönlerini ortaya çıkarma, Samsun'un övünebileceği onca özelliği yanında sanatıyla, sanatçısıyla haklı bir gururu yaşayabileceğini hatırlatma çabasının bir ürünü olduğunu belirten İl Özel İdare Genel Sekreteri Aslan Karanfil, portresi hazırlanan sanatçılardan en yaşlılarının Neyzen Tevfik'in 1879, Hüseyin Avni Lifij'in 1886, Namık İsmail Yeğenoğlu'nun 1890 doğumlu; en gençlerinin Ahu Türkpençe'nin 1977, Dilruba Saatçi ve Cem Kaynar'ın 1972 doğumlu olduklarının dikkate alındığını kaydederek, çalışmanın yaklaşık 100 yıllık bir süreye dağıldığını söyledi. Samsun Sanat Atlası'nın 5 bölüme ayrıldığını dile getiren Karanfil, "Bunlar; tiyatro, sinema, müzik, edebiyat ve resim-heykel karikatürüdür. Her bölümde 11 sanatçıya yer verilerek 55 rakamıyla bir sınırlılık getirildi. Tenhalarda neyine yüreğini düşüren Neyzen Tevfik Kolaylı gibi 'ölümsüz' bir isimle, Orhan Gencebay gibi büyük bir starı; Erol Erdinç gibi batı müziğinin önemli bir ismiyle, Yıldıray Çınar gibi türkülere ses veren bir sanatçı, aynı listede buluşturulmaya çalışıldı. Kitaptaki isimlere bakıldığında, tiyatrodan sinemaya, müzikten edebiyata, resimden heykele, karikatüre dek Türkiye'nin sanat gündemini belirleyen önemli bir birikim görülecektir" dedi.
Samsun'un, doğrudan ya da dolaylı olarak Türkiye'de sanat gündemini belirleyen bir gücü olduğunun altını çizen Aslan Karanfil, kültürden ve sanattan uzak bir Samsun'un, marka yolculuğunda mesafe alamayacağının da bir gerçek olduğuna dikkat çekti.


Samsun'u plakası, Ortadoğu coğrafyası kadar Türk tarihinde de önemli bir nokta olması ve bulunduğu yönü ile özetleyen kitap, yaklaşık 800 sayfadan oluşuyor.

iha
Yayın Tarihi : 27 Mayıs 2009 Çarşamba 08:04:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?