2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

Samsun saz ihraç ediyor

Samsun'un Bafra Terme ilçelerindeki çeşitli yörelerden toplanan sazlar, çiçekçilik sektörünün yanı sıra turistik bölgelerde çatı kaplaması ve dekorasyon malzemesi olarak Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor.

Edinilen bilgiye göre, Kızılırmak'ın Karadeniz'e döküldüğü Kızılırmak Deltası ile Terme Gölardı Simenit Gölü Yaban Hayatı Geliştirme Sahasında yetişen sazlar yöre sakinlerine gelir kaynağı olmasının yanı sıra Avrupalı alıcılardan da talep görüyor.

Söz konusu alanlardan ekim, kasım ve aralık aylarında toplanan sazlar daha sonra balyalanarak satışa hazır hale getirilirken, belirlenen dönem dışında saz kesimine izin verilmiyor.

Yöreden toplanan ve ihracatçı firmalar aracılığıyla büyük bölümü Mersin üzerinden Avrupa'ya gönderilen sazlar sezonunda toplayıcısına yaklaşık 5 bin TL dolayında bir gelir sağlıyor. Türkiye'de genellikle çiçekçilik sektöründe kullanılan sazlar yurt dışında ise başta Almanya olmak üzere Finlandiya, Norveç, İsveç, Danimarka ve Hollanda gibi ülkelere gönderiliyor.

Turistik bölgelerde çatı kaplaması ve dekorasyon malzemesi olarak da kullanılan sazlar yaklaşık 10 yıldır ihraç edilirken, bölgeden yıllık 300-350 bin bağ saz ihracatı gerçekleşiyor.

A.A
Yayın Tarihi : 19 Şubat 2009 Perşembe 10:13:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?