4
Mayıs
2024
Cumartesi
SAMSUN

Samsun'a AB Standartlarında pazar yeri

Canik Belediyesi Gaziosmanpaşa Spor Sahası ve Pazar Yeri’nde Belediye Başkanı Osman Genç pazarcılara hitabetti. Başkan Genç 6 bin 700 metrekarelik alan üzerinde 717 tezgah bulunacağını, alanın 280 metrekaresinin balıkçılara, 2 bin 450 metrekaresinin kuru gıda ve tuhafiye ürünü satanlara, 3 bin 750 metrekaresinin meyve ve sebzecilere, 300 metrekaresinin de köylerden ürününü getirenlere ayrıldığını belirtti.

Canik’te Cumartesi günleri Gaziosmanpaşa, Perşembe günleri Karşıyaka ve Salı günleri Uludağ’da kurulacak pazar yerlerinden alışveriş yapılabileceğini dile getiren Başkan Genç, "İlk pazar yerini Gaziosmanpaşa’da kurduk. 40 bin nüfusa hitabedecek. Pazarcılar Cuma akşamından tezgahını kuracak, Cumartesi akşamı toplayacak. Herkes atığını torbalara dolduracak. Temizlik işçileri de bu torbaları toplayacak. Bütün tezgahlar standart olacak. Esnafın kimliği, önlüğü bulunacak. Burada zabıta da görev yapacak. Müşteri, tartının yanlış olduğundan şüphelenirse zabıta ekiplerine elektronik tartıyla ürünü tarttıracak. Haklı çıkarsa gereken yapılacak. Alınan tezgahta bizde ismi bulunan esnafın dışında kimse satış yapmayacak. Tezgah üst üste 4 hafta açılmazsa anlaşma iptal edilecek. Kurallara uymayanlara hazırladığımız yönetmeliğe göre ceza uygulanacak. Kalan 6 günde de burası çocuklarımız ve gençlerimiz tarafından spor kompleksi olarak kullanılacak" dedi.

Pazarcıların kendileri için ayrılan yerlerin dar olduğunu söylemesi üzerine, "Burası AB standartlarına uygun hazırlandı. Almanya’da, İngiltere’de, Fransa’da bu iş nasıl yapılıyorsa bizim beldemizde de öyle yapılacak" diyen Başkan Genç, eğitimin de önemine değindi. Başkan Genç, tezgahların standardıyla ilgili bir pazarcının "Siz yaptırsaydınız" demesi üzerine, "O zaman ’belediye para yiyor. Başkan ahbabına yaptırıyor’ denilirdi. Proje var, gelin belediyeden alın, istediğinize yaptırın. Biz sadece 1. tezgah yeri için 100 milyon lira peşin alacağız. 2. tezgahı isteyenler de 150 milyon lira daha ödeyecek. 150 milyon lira, 2 taksitte verilecek. Standartları ve uygulamayı beğenmeyenler bu işi yapmasın. Artık, eskisi gibi ’idare ederiz, hallederiz’ dönemi bitmiştir. Herkes kurallara uyacak. Kurallara uyanların kazancı da yüksek olacak. Çünkü aynı gün diğer mahallelerde pazar kurulmayacak. Herkes buraya gelecek. Siz düzenli olursanız, müşteri şehir merkezindeki İstasyon Pazarı’na gitmez" diye konuştu.Pazar yerinde zabıtaya 327 tezgah için müracaat yapıldı.

iha-samsun
Yayın Tarihi : 8 Ekim 2004 Cuma 12:36:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?