6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Samsun'a dev silo

Samsun Serbest Bölgesi'ne 3 milyon dolarlık yatırımla 40 bin ton kapasiteli silo kuruluyor.

Özelleştirilen serbest bölgede yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren Samsun Serbest Bölgesi Kurucu ve İşleticisi A.Ş. (SASBAŞ) Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin Ulusoy, Samsun'a yeni bir avantaj doğduğunu, Rusya, Kazakistan, Ukrayna'nın önemli bir buğday ihracatçısı konumunda olduğunu, sadece Rusya'nın 22 milyon dolarlık buğday ihracat potansiyelinin olduğunu söyledi.

Geçiş noktasında üç ülkeye en yakın liman konumda Samsun'un olduğunu hatırlatan Ulusoy, İstanbul veya Çanakkale Boğazı'ndan, Akdeniz'e geçmek isteyen gemilerin yoğunluk nedeniyle uzun süre beklediğini veya uzun mesafeler aldığına dikkat çekti. Bazı avantajların değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Ulusoy, Samsun için aktif liman ve lojistik depolama hizmetlerinin önemli olduğunu ifade etti. Ulusoy, Samsun'a gelen gemilerin ürünleri için depolama yeri ile taşımada kullanılacak vagon bulamadığına, depolama hizmetlerin de ise yüksek fiyatlar istendiğine dikkat çekti.

Samsun Serbest Bölgesi'nde buğday, arpa, mısır ve soya gibi tarım ürünlerinin depolanması için 40 bin tonluk silo kurumunun planlandığını belirten Ulusoy, "İthal edilecek tarım ürünlerinin depolama, 3. bir ülkeye veya yurt içinde ithalatçıya verilmesi gibi yatırım planımız var. Serbest Bölgeler Genel Müdürlüğü'nden iznimizi aldık. Siloların getirilip kurulması için finans hazırlığımız var. Kısa zamanda buna bakacağız. Serbest bölgede ortaklarımızla birlikte 3 milyon dolarlık yatırım planladık" dedi.

Samsun Serbest Bölgesi'nin 70 bin metrekarelik alana sahip olduğunu, yer konusunda sıkıntılarının bulunduğunu vurgulayan Ulusoy, "Mersin veya İzmir'le kıyaslanamayacak rakamlar. Ne yazık ki, çok küçük bir alan. Bu alanın genişletilmesi için serbest bölgenin yanında bulunan Karayolları'na ait 10 bin metrekarelik depolama alanını talep ediyoruz. Çalışmalarımız sürüyor. Alt yapı sıkıntılarımız var. En geç 2009 ortası veya sonunda Türkiye'nin serbest bölgeleri sıralamasında önemli bir yer alacağına, önemli bir ticaret hacminin oluşacağına inanıyoruz" diye konuştu.

Ulusoy, yapılan çalışmalarda kar amacının olmadığını, Samsun'da ticaret hacmini daha da geliştirmeye çalıştıklarını kaydetti.

iha
Yayın Tarihi : 18 Ekim 2008 Cumartesi 13:56:42
Güncelleme :18 Ekim 2008 Cumartesi 13:59:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?