4
Mayıs
2024
Cumartesi
SAMSUN

Samsun'a Fransız kardeş

SAMSUN'A FRANSIZ KARDEŞ

Samsun Büyükşehir Belediyesi ile Fransa'nın Gironde (Bordeaux) Bölgesi arasında geniş kapsamlı işbirliği sözleşmesi Bordeaux'da imzalandı.

Eylül 2010'da Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi Fransa'nın Gironde (Bordeaux) Bölgesi ile kardeş şehir ilişkisi kurma kararı almış, daha sonra ikili görüşmeler başlatılmıştı. İkili görüşmelerde karşılıklı işbirliği yapılması, ticari, ekonomik, sosyal ve kültürel ilişkilerin geliştirilmesi, Samsunlu iş adamları ile Fransız iş adamlarının bir araya getirilmesi ve karşılıklı ticaret alanları oluşturulması yönünde prensip kararları alınmıştı.

İMZALAR BORDEAUX'DA ATILDI

Yapılan çalışmalar sonrasında 19 Kasım 2010 Çarşamba günü Fransa'nın Bordeaux şehrinde yapılan törenle çok geniş kapsamlı bir işbirliği sözleşmesi imzalandı. İmza törenine Türkiye'nin Marsilya Başkonsolosu Berris Ekinci, Fransa-Türkiye Dostluk Komisyonu Başkanı, Gironde Genel Konsey Başkanı Senatör Philippe Madrelle, Fransa Belediyeler Birliği Başkanı ve çok sayıda davetli katıldı.

İmza töreninde konuşan Fransa-Türkiye Dostluk Komisyonu Başkanı, Gironde Genel Konsey Başkanı Senatör Philippe Madrelle, Samsun ile böylesine önemli bir ilişkiyi kurmanın mutluluğunu yaşadığını ifade ederek şunları söyledi: “Bu antlaşmayı neden özellikle Türkiye ve neden özellikle Samsun ile imzalıyoruz? Çünkü Türkiye bugün çağdaş müzikleri, güçlü ekonomik yapısı, spor alanlarındaki başarıları ile artık günlük yaşantımızda yer almaktadır. Ayrıca modern Türkiye'nin kurucusu Atatürk'e hayran olmamak da mümkün değildir.”

“TÜRKİYE HAYAT SİGORTASI”

Eylül 2009'da Türkiye'yi Fransa Senato Başkanı ile ziyaret ettiğini ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile birçok konuda fikir alışverişinde bulunduklarını ifade eden Madrelle, Çin'den sonra dünyanın en fazla büyüme hızı gösteren Türkiye'nin farkına vardıklarını belirterek, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyeliği konusunda, “Türkiye'nin üyeliği, Avrupa için bir 'hayat sigortası'dır” ifadesini kullandı.

Türkiye'de neden işbirliği için Samsun'u seçtiklerini anlatan Madrelle, düşüncelerini şöyle dile getirdi: “Yaptığımız iki hazırlık ziyaretinde Başkan Yardımcımız Jean Touzau, Samsun'un zengin bir tarihe, turistik değerlere ve olağanüstü bir doğaya sahip, misafirperverliği ile yaşanması gereken bir şehir olduğunu fark etmiştir. Ayrıca burada bulunan Atatürk Kültür Derneği Başkanı Fatin Koç ve oğlu Lormont Belediyesi Meclis Üyesi İzzet Koç, bu birlikteliğin mimarları olmuştur.”

Titiz bir çalışmanın sonrasında hazırlanan ve imzalanan sözleşmenin bir sonuç olarak yapılmadığını vurgulayan Madrelle, bu sözleşmenin her iki toplum arasında ekonomik, entelektüel, bilimsel ilişkilerin ve dostluk baplarının kurulmasını sağlayacak umut verici bir aşama olduğunu belirterek; “Gücüyle ve geçmişi ile gururlanan bu ortaklık, Fransız-Türk diyalogunu harekete geçirecek ve güçlenmesini sağlayan bir motor görevi üstlenecektir” diye konuştu.

YILMAZ: “İLİŞKİLER GELİŞMELİ”

Törende konuşan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz da bu ortaklıktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Bu tür ilişkilerin kurulmasından beklenen fayda genelde; farklı kültürlerin birbirini tanımasının sağlanması, turizm ilişkilerinin geliştirilmesi, ticari ilişkilerin kurulması ve güçlendirilmesi, bilgi ve teknoloji transferinin sağlanması, belli başlıklarda toplanan konulardaki bilgi ve deneyimin paylaşılması ve benzerleri biçiminde planlanabilir” dedi.

Kardeş şehir ya da kentsel eşleşmenin sağlıklı bir biçimde başlayıp sürdürülebilmesinde en önemli etkenlerden birinin de ortak özelliklere sahip kentler olması gerektiğini öne çıkartan Yılmaz, şöyle devam etti: “Kent nüfus büyüklükleri birbirine yakın olmalıdır. Kentler benzer konularda benzer sorunları paylaşır olmalıdır. Kentlerin statüleri birbirine denk olmalıdır. İşte bu bağlamda Samsun ve Gironde bölgesi (Bordeaux) tam da tanıma uymaktadır.”

İmzalanan işbirliği protokolü sonrasında, uzun yıllar sürmesini umduğu işbirliği içerisinde her iki bölge adına çok olumlu çalışmalar yapılabileceğine, aynı anda farklı projelerin yürütülebileceğine inandığını belirten Yılmaz, “Bu işbirliğini imzalarken amacımız, klasik bir kardeş şehir ya da kent eşleşmesi içerisinde yerel yönetim işbirliği değil, kentsel bir işbirliği gerçekleştirmek, kentlerimizdeki resmi ve özel kurumların birlikte çalışmasına önderlik etmektir” şeklinde konuştu.

SAMSUNPOR UNUTULMADI

İmza töreninde Samsunspor da unutulmadı. Başkan Yılmaz futbola ilgisi ile tanınan Gironde Genel Konsey Başkanı Senatör Philippe Madrelle ve Bordeaux Futbol Kulübü Başkanı Jean Louis Triaud'a isimlerine hazırlanmış Samsunpor formalarını hediye etti. Ayrıca yapılan görüşmeler sonrasında Samsunspor ile Bordeaux Futbol Kulübü arasında da bir işbirliği sözleşmesi imzalanarak kardeş kulüp olma ve karşılıklı yardımlaşma kararı alındı.

SAMSUN'A FRANSIZ KARDEŞ
SAMSUN'A FRANSIZ KARDEŞ
SAMSUN'A FRANSIZ KARDEŞ
SAMSUN'A FRANSIZ KARDEŞ
İHA
Yayın Tarihi : 22 Kasım 2010 Pazartesi 14:24:01
Güncelleme :22 Kasım 2010 Pazartesi 14:29:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?