6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Samsun'a milyar dolarlık yatırım

Samsun'un Terme ilçesinde yapımı düşünülen 1 milyar dolarlık Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) kapsamında bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Borasco Elektrik Üretim Sanayi Ticaret A.Ş. tarafından ilçenin Akçay beldesinde 260 dönüm arazi üzerine yapılması planlanan Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali ÇED Raporu'nun 9. maddesi gereği, İl Özel İdare Konferans Salonu'nda halkı bilgilendirme toplantısı yapıldı.

İl Çevre ve Orman Müdür Yardımcısı Ömer Albayrak'ın başkanlık ettiği toplantıda, Borasco Direktörü Işıtan Gün, ÇED raporunu yürüten Enerji ve Çevre Yatırım A.Ş.'den uzmanlar Ayşegül Korun ve Sadet Kasapgil bilgi verdi. Kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katıldığı toplantıda, yatırım süreci ve ÇED raporu hakkında açıklamalar yapıldı.

Proje hakkında bilgi veren Enerji ve Çevre Yatırım A.Ş. uzmanı Ayşegül Korun, projenin Türkiye'nin çevre dostu santrali olduğunu söyledi. Projede dünyanın en gelişmiş doğalgaz yakıtlı kombine çevrim teknolojisinin kullanılacağını belirten Korun, tesisin 890 MW kurulum gücüne sahip olacağını, yılda 7 bin 796 GW/saat elektrik üretiminin gerçekleştirileceğini kaydetti.

Yakıt olarak Mavi Akım Projesi kapsamında Samsun'a gelen doğalgazın kullanılacağını dile getiren Korun, "Projenin yapım çalışmalarına 2009 yılında başlanacak. İnşaat sırasında 900 kişi projede görev alacak. Yaklaşık 31 ay sürecek yapım çalışmasından sonra santral işletilmeye başlanacak. Tesiste 100 kişi görev alacak. Çevreye ise olumsuz etkileri bulunmayacak. Son teknoloji ile donatılacak ve sürekli kontrol altında tutulacak" dedi.

Kısa süren toplantının soru cevap bölümünde soruları cevaplayan Borasco Direktörü Işıtan Gün, tesisin Avrupa'da şehirlerin içerisinde ve en güvenli enerji yatırımlarından bir tanesi olduğuna dikkat çekti. Santralin yapılacak alanın tarım arazisi olduğu yönündeki soru üzerine Gün, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nca gerekli tahlillerin yapıldığını, bölgede ekili hiçbir ürünün bulunmadığını vurguladı.

Daha önce yapımı Çarşamba ilçesine planlanan santralin sulak tarım arazisi olması nedeniyle kaydırıldığını dile getiren Gün, "Bu bölgedeki tarım arazisi durumunu heyet belirleyecek. Rusya'dan gelen doğalgazın tercih edilmesi ise daha kaliteli olmasıdır. İran gazı Rusya'nın doğalgazına göre daha düşük kalitededir" diye konuştu.

Halk bilgilendirme toplantısı olmasına rağmen toplantıya halktan katılım olmaması ise tepkilere neden oldu. Çevre Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Nazlı Ayyıldız Turan, oluşacak çevre kirliliğine dikkat çekti. Elektrik Mühendisleri Odası Üyesi Metin Telatar da, konudan geç haberdar edildiklerini, tesisin atıklarının ne olacağı, çevreye vereceği zararları gibi konuların daha detaylı araştırılması ve konunun aceleye getirilmemesi gerektiğini ifade etti. Samsun Halkevleri Temsilcisi Nuray Erçağan, santrali istemediklerini belirti. Firma temsilcileri ise yorum yapmadı.

Toplantı sonunda firma görevlilerince katılımcılara lokum dağıtıldı.

iha
Yayın Tarihi : 16 Aralık 2008 Salı 18:51:15
Güncelleme :16 Aralık 2008 Salı 20:54:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?