6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Samsun'da 1 Mayıs

Samsun'da 1 Mayıs yürüyüşü ve mitingi, polisin tek tek aradığı katılımcıların attığı sloganlar ve halk oyunlarının ardından olaysız şekilde sona erdi.


Türk-İş ve KESK'in organizesindeki yürüyüş ve mitinge CHP, DSP, ÖDP, EMEP gibi partilerin yanı sıra, çeşitli sivil toplum kuruluşundan çok sayıda kişi katıldı.

Kutlamalar saat 11.00'de İstasyon Mahallesi'ndeki Cumhuriyet Caddesi üzerinde toplanmasıyla başladı.

Kortej oluşturmaya çalışan 1 Mayıs katılımcılarına bazı çevre illerdeki sendikalardan da katılım oldu. Miting ve yürüyüşte görevli yaklaşık bin polis cadde üzerine giriş ve çıkışları kontrol altına aldı. Kordon altına alınan 1 Mayıs'a katılanlar tek tek arandı.

Yürüyüş başlamadan önce polis ile katılımcılar arasında tartışmalar yaşandı. Bazı parti ve derneklerin pankartları kortej içerisine alınmadı.

Tedbirler kapsamında ilginç görüntüler de oluştu. Bazı sendika üyeleri eylemden sonra ev oturmasına gidecekleri için yanlarında örgülerini getirdi.

Polis, yün iplik ve şiş ile ip makası, ufak çakı, kesici türünden hiçbir şeyi korteje sokmaması üzerine bazı ev hanımları elişlerini daha sonra almak üzere yürüyüş güzergahındaki iş yerlerine teslim etti.


Yürüyüşün başlaşmasıyla birlikte 1 Mayıs'ı kutlayan parti, sendika ve dernek üyeleri, hükümet aleyhinde, iş emek lehinde sloganlar attı. Taksim Meydanı'nda yaşanan olayları kınayan sloganlar, katılımcıların hepsinden destek gördü.


Kalabalık, çeşitli sloganlar atarak Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüdü. Cumhuriyet Meydanı'nda da geniş güvenlik önlemleri sürdü. Meydanda toplananlara hitaben konuşma yapan Türk-İş 6. Bölge Temsilcisi İsmail Topçu, KESK Samsun Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Nurcan Albak, konuşmalarının ardından davul-zurnalar eşliğinde halay çekildi. Konuşmalarda İstanbul'daki polis ve 1 Mayıs'ı kutlayanlar arasında yaşanan olaylar kınandı.

Miting sırasında Emekli-Sen üyeleri kendilerinin konuşma yapmasına izin verilmediği gerekçesiyle miting sorumlularıyla tartıştı.

Meydanın tam dolmaması nedeniyle mitinge katılanlar uzun süre yerde oturdu, aralarında sohbet etti. Miting saat 15.30 sıralarında olaysız şekilde sona erdi.

iha
Yayın Tarihi : 1 Mayıs 2008 Perşembe 17:08:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?