5
Mayıs
2024
Pazar
SAMSUN

Samsun'da 'Alo Fındık' hattı kuruldu

Tarihinde ilk defa fındık piyasasına müdahale görevi üstlenen Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), fındık üreticisinin her türlü talep, şikayet, bilgi ve yorumları için kampanya boyunca hizmet vermek üzere Genel Müdürlük'te "Alo Fındık" hattı oluşturdu. 

Fındık üreticilerinin (0312) 416 34 10 numaralı telefondan öğrenmek istediği bilgiye ulaşılabileceği ve bu telefona yapılan her türlü başvurunun değerlendirileceği kaydedildi. TMO'nun 2006 Fındık Alım Politikası'nı anlatan rehberde, fındık üreticisinin makbuz senedine dayalı kredi sistemiyle ilgili olarak da "Alo Fındık" hattından ve bu sistemde yer alan banka ve özel finans kurumlarından bilgi alınabileceğini dikkat çekildi. İlk defa varlığa dayalı kredi sistemiyle fındık ürünü için uluslararası kredi kullanan TMO, makbuz senedi sistemiyle lisanslı depoculuğun altyapısını oluşturmaya da başladı. Alımlarda modern cihazlar kullanan TMO, emanet ve avans sistemiyle değişik alternatifleri üreticinin önüne koydu. 

TMO'nun, fındık üretim bölgelerinde lisanslı depoculuğu başlatacak modern depolar kurulmasını, ürünün doğal şartlarda kurutulmasında yaşanan sıkıntıların kaldırılması için kurutma makinelerinin devreye sokulmasını, ürün ihtisas borsalarıyla modern pazarlama mekanizmasının oluşturularak, alıcı ve satıcıların uzun dönem öngörülerde bulunmasını sağlamayı amaçladığı kaydedildi. Kurumun bu konudaki çalışmaları da yoğun şekilde sürdürdüğü öğrenildi. 

Bu arada, fındık üreticisinin randımanı düşük ürünü için verilen fiyatlardan dolayı tepkisinin yanlış olduğuna da değinildi. Gerek TMO gerek FİSKOBİRLİK gerekse tüccarın kalitesiz ürüne yüksek fiyat vermesini beklemenin doğru olmadığı belirtildi. TMO, 50 randımanlı kabuklu fındık için Giresun kalite tombul fındığa 4 YTL/Kg., Levant kalite tombul fındığa 3.80 YTL/Kg. ve sivri ve diğer fındıklara 3.68 YTL/Kg. fiyat belirlemişti. Randıman düştükçe fiyatın düşmesi kadar normal bir durum olmayacağına dikkat çekildi. Bu uygulamanın doğru ve üreticiye kaliteli üretime yönlendirmek açısından faydalı olduğu dile getirildi.
İHA
Yayın Tarihi : 28 Ekim 2006 Cumartesi 15:35:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?