4
Mayıs
2024
Cumartesi
SAMSUN

Samsun'da diyabet eğitim programı başladı

Gazi Sahnesi’nde başlayan eğitim programı hakkında şeker hastalarına bilgi veren Diyabetle Yaşam Derneği Samsun Şubesi Başkanı Halk Sağlığı ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Emin Dinççağ, amaçlarının, yaklaşık 15 bin diyabet hastası bulunan Samsun’da bir diyabet merkezinin kurulmasını sağlamak olduğunu söyledi.

Modern diyabet tedavisinde ilaç, diyet ve eğitimin gerekli olduğuna dikkat çeken Dr. Emin Dinççağ, "Diyabet, toplumda sık görülen bir hastalıktır. Her 100 kişiden 7’sinde diyabete rastlanmaktadır. Diyabet tedavisi iyi yapılmaz ise komplikasyonları ağır olan bir hastalıktır. Yani tedavi olmayan şeker hastası, gözlerini, böbreklerini ve yara nedeniyle ayaklarını kaybedebilir, kalp hastalıklarına yakalayabilir. Kısaca diyabetin tedavisi yoğun çaba göstermelidir" dedi.
Türkiye Cumhuriyeti’nin de imzaladığı St. Vincent Deklarasyonuna göre diyabetlilerin tedavisinin ücretsiz yapılmasının uluslararası yasal bir zorunluluk olduğunu hatırlatan Dr. Emin Dinççağ, derneklerinin kurulduğu günden beri 9 yıldır bu konuda kamuoyu oluşturmaya ve ilgilileri daha çok çaba göstermeye çağırdığını ifade etti.

Bugünden itibaren Gazi Sahnesi’nde her 15 günde bir diyabetle ilgili eğitim programlarının süreceğini açıklayan Dr. Emin Dinççağ, konusunda uzman olan hekimlerin diyabetle ilgili şeker hastalarını bilgilendireceğini kaydetti. Eğitim programlarında diyabetlilerin kan şeker ölçümlerinin de yapılacağını, diyabetle ilgili broşür ve kitaplar dağıtılacağını dile getiren Dinççağ, "Eğitim programlarının bu sene 9.’sunu gerçekleştiriyoruz. Modern şeker hastalığı tedavisi konusunda hastaları bilgilendiriyoruz. Amaç diyabetlilerinin, hastalığı tanıması ve tedavisi için çaba göstermesi. Bunların yanında asıl amacımız yaklaşık 15 bin şeker hastası bulunan Samsun’da diyabet merkezinin kurulmasını sağlamaktır. Sadece diyabet ile uğraşacak bu merkezin çok büyük yararı olacağı düşüncesindeyiz. Bunun için çaba gösteriyoruz" diye konuştu.

Açılış toplantısının ardından toplantıya katılan şeker hastalarının kan şekeri ölçümleri yapıldı. Diyabetle Yaşam Derneği Samsun Şubesi, Gazi Sahnesi’nde, şeker hastalarına her 15 günde bir saat 11.00’de 2005 yılının Mayıs ayına kadar 14 eğitim programı verecek.

iha-samsun
Yayın Tarihi : 25 Eylül 2004 Cumartesi 14:35:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
yasemin sahin IP: 88.226.172.xxx Tarih : 1.05.2008 15:37:41

19 yasindayim 7 yillik tib1 diabet hastasiyim samsunumuzda diabetlileri dusunerek böyle yararli bir dernegin kurulmasi beni cok mutlu etti ama diabetliler icin yapilmis bir dernek oldugunu bugun ogrendim benim sizlerden ricam dernegimizi nasil daha cok diabetli arkadaslara duyurabiliriz cunku cogu diabetli dikkat etmedigi zaman basina nasil rahatsizliklar gelecigini bilmiyor daha cok bilinclenmemez gerekiyo...