2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

Samsun'da domuz gribi önlemleri

Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, 'domuz gribi'ne karşı gerekli önlemleri aldıklarını açıkladı.


Dr. Mustafa Kasapoğlu, OMÜ Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu ve Hudut Sahilleri Sahil Denetleme Bölge Başhekimi Dr. Mehmet Çelik ile birlikte makamında 'domuz gribi' hakkında basın toplantısı düzenledi. Domuz gribinin domuzlarda hastalığa yol açan bir mikroorganizma olan influenza tip A virüsünün insanlarda oluşturduğu solunum yolu hastalığı olduğunu belirten Kasapoğlu, "Virüs şimdiye kadar insanlarda hastalığa yol açmamakta, sadece domuzlarda
görülmekteydi. Ancak, mikroorganizmadaki değişime bağlı olarak ortaya yeni bir formu (influenza tip A H1N1) çıkmıştır ve solunum yolu ile özellikle yakın temas, öksürmek ve aksırmak suretiyle insandan insana bulaşabilmektedir. İnsanlar domuz gribini genellikle enfekte olmuş domuzlardan almaktadır. Ayrıca şu anki salgında insandan insana bulaşmanın olduğu düşünülmektedir. İnsandan insana bulaşmada yakın temas, hastalığı taşıyanlarla aynı ortamı paylaşmak önemli rol oynamaktadır" dedi.


Hastalığın etkilerine değinen Kasapoğlu, "Domuz influenza A virus enfeksiyonunda; ateş, öksürük, boğaz ağrısı, vücutta ağrı, yorgunluk/ kırgınlık, baş ağrısı, üşüme görülebilir. Bazı domuz gribi vakalarında kusma ve ishal de görülmektedir. Mevsimsel gribe benzer şekilde, insandaki domuz gribinin şiddeti hafiften ağıra değişebilmektedir. Ağır vakalarda pnömoni, solunum yetmezliği ve bazen de ölüm görülebilmektedir. Hastalık özellikle genç ve orta yaş grubunu tutmaktadır. Kronik sağlık sorunu olanlar gibi bazı gruplarda domuz gribi ağır seyredebilmektedir" diye konuştu.


Domuz gribine karşı en etkili yöntemin bireysel önlemlerin alınması olduğunu işaret eden İl Sağlık Müdürü Kasapoğlu, şu tavsiyelerde bulundu:
"Mesela öksürürken ya da hapşırırken ağız ve burnunuzu tek kullanımlık mendil ile kapatın ve mendili atın. Özellikle hapşırma ya da öksürme sonrasında ellerinizi su ve sabunla yıkayın. Alkol bazlı el dezenfektanları kullanılabilir. Hastalığın başlıca insandan insana, hapşırma, öksürme gibi yollarla bulaştığı düşünüldüğünden hasta kişilerle temastan kaçınmak uygun bir korunma yöntemidir. Kirli ellerle gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza dokunmak buradaki virüslerin elleriniz yoluyla yayılmasına neden
olabilir. Bol sıvı gıda tüketin, iyi beslenin, dinlenmeye dikkat edilmelidir."
Kasapoğlu, domuz gribine karşı aldıkları önlemleri ise şöyle sıraladı:
"Ülkemizde ve ilimizde henüz domuz gribi vakası görülmese de Sağlık Müdürlüğü olarak insan sağlığı için gerekli çalışmaları yapmış bulunmaktayız. İlimizde daha önceden grip yönünden salgına yönelik il planımız mevcuttu. Bu planımızı güncelledik. Hafta başında ilgili Sağlık Müdür Yardımcısı ve Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürümüz konu ile ilgili Bakanlığımızda toplantıya katılmışlardır. İlimizde İl Hıfzısıhha Kurulu toplanmıştır. Olabilecek hastalık ile ilgili kararlar almıştır. Ayrıca Pandemi İzleme Kurulu oluşturulmuştur. İlimizde gerekli olan koruyucu malzeme stokları güncellenmiş olup yeterli miktarda vardır. Hastalıkla ilgili ilaçlar Bakanlığımızda ve Sağlık Müdürlüğümüzde vardır. Stoklarımız yeterlidir, tatil günlerinde müdürlüğümüzde nöbetçi sağlık personeli bulunmaktadır. Görevli arkadaşlarımıza 24 saat süreyle ulaşılması mümkündür. Uluslararası trafiğe açık havaalanımıza ve limanımıza yurt dışından gelen yolcular kontrol edilmektedir. Bunun için sağlık personeli görevlendirmesi yapılmıştır.
Şuana kadar yapılan kontrollerde herhangi bir şüpheli vaka tespit edilmemiştir."
OMÜ Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu ise önemli olanın vakaların erken tespit edilmesi olduğunu söyledi. Leblebicioğlu, "Mümkün olduğu kadar ülkemize bu hastalığın girmemesi yönünde gayret göstermek gerekir. Solunum yolu enfeksiyonu olduğu için girmemesi alınacak önlemler ile mümkün olabilir" ifadelerini kullandı.


Hudut Sahilleri Sahil Denetleme Bölge Başhekimi Dr. Mehmet Çelik de havaalanı ve limanlarda alınan önlemlerden bahsederek, "Limanımız uluslararası trafiğe açık. Hem havaalanı hem de limanlarımız 24 saat esasına göre yurt dışından gelen tüm gemilerin karaya yanaşmadan demirleme sahasında kontrol ediliyor. Gerekli kontroller yapıldıktan sonra yurda girişine izin veriliyor" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 1 Mayıs 2009 Cuma 18:47:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?