6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Samsun'da eğitim durumu

Samsun'da, "253 bin öğrenci için daha iyi eğitim zemini hazırlık çalışmaları" kapsamında, ilköğretimde okullaşma oranı yüzde 100, orta öğretimde yüzde 77.95, okul öncesinde ise yüzde 68'e yükseldi.


Vali Hasan Basri Güzeloğlu, ulusal ve yeril basın kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya gelerek, 2008-2009 eğitim-öğretim yılını ve Samsun'daki eğitim durumu değerlendirdi. Valilik Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen ve İl Milli Eğitim Müdürü Nevzat İspirli, İl Özel İdare Genel Sekreteri Aslan Karanfil ile milli eğitim şube müdürlerinin de katıldığı toplantıda Vali Güzeloğlu, slayt eşliğinde bir sunum yaptı.


İnsanlığın en temel erdemi ve temelinin, insanı insan yapan kavram olan eğitimin önemini belirten Güzeloğlu, eğitme konu her kavramı, her konuyu öncelikli olarak ele aldıklarını söyledi.


"Öncelikli hedefimiz eğitim" diyen Güzeloğlu, 2007-2008 eğitim-öğretim yılında Samsun'da okul öncesi eğitimde yüzde 68, Türkiye genelinde yüzde 33, ilköğretimde il genelinde yüzde 68, Türkiye genelinde yüzde 95, orta öğretimde il genelinde yüzde 80, Türkiye genelinde yüzde 65 okullaşma sağlandığını kaydetti.
2007 yılında 16 bin 457 olan okul öncesi eğitimin bu yıl 20 bini bulacağını ifade eden Güzeloğlu, her yıl azalan ve geçen yıl 652 iken bu yıl 500 düşen, şuan 18 bin 500 öğrencisi olan birleştirilmiş sınıflardaki öğrenci ve birleştirilmiş sınıflı okul sayısını azaltmayı hedefledikleri vurguladı.


Taşımalı eğitimde geçen yıl her ay 2 milyon YTL harcama yapıldığını, 25 bin 855 olan taşımalı eğitimden yararlanan öğrenci sayısını bu yıl 26 bin 250'ye çıkarılmasının hedefler arasında olduğunu dile getiren Güzeloğlu, "Öğretmen sayısı 13 bin 393'ye yükseldi. Sadece sınıf öğretmeni ihtiyacımız var, bu da atamalardan dolayı. Norm kadro esaslarına göre 230 branş öğretmenine ihtiyacımız var. İl genelinde 253 bin orta ve ilk öğretim öğrencimiz bulunmaktadır. Derslik başına düşen öğrenci sayımız il genelinde bu yıl için ilköğretimde 24, Türkiye genelinde 33, orta öğretimde il genelinde 25, Türkiye genelinde 31'dir. Öğrenci başına düşen öğrenci sayımız anasınıfı öğrencileri dahil il genelinde 18, Türkiye ortalamasında 22'dir" dedi.
Mesleki eğitimde okullaşma oranının il genelinde yüzde 42, Türkiye genelinde yüzde 38'e yükseldiğine dikkat çeken Güzeloğlu, "Mesleki okullarımızı önemsiyoruz. Bunun için de yeni çalışmalar yapıyoruz. Yeni okulların açılması için girişimlerimiz devam ediyor. Önümüzdeki eğitim-öğretim yılında bir ilk olarak program yazılımı konusunda Microsoft ile işbirliği yarak bilgisayar bölümünden mezun olan öğrencilerimize sertifika verilmesini sağlamayı hedefliyoruz. Bakanlık düzende çalışmalar sürüyor. Bu sertifikayı alan öğrencinin işsiz kalması mümkün değil. Uluslararası bir belge. Sağlık sektörüyle ilgilide mesleki okul konusu gündemimizde. Spor lisesi ise açılıyor" şeklinde konuştu.


Samsun'da disiplin olaylarında azalma gözlendiğini ve ceza alan öğrencinin çok az olduğunu, Türkiye'de örnek iller arasında olduklarına dikkat çeken Güzeloğlu, ÖSS ve OKS ile değer sınavlarda Samsun'un başarısının artırılması için de çalışmaların sürdüğünü örneklerle anlattı.


2008-2009 eğitim öğretim yılı hedeflerinin SBS ile ÖSS için okulların her düzeyinde sınavların yapılacağını, başarılı öğrencilerin destekleneceğini, rehberlik hizmetlerinin artırılacağını, YİBO'larda öğrencilerin gelişimine ayrıca önem verileceğini ifade eden Güzeloğlu, süren eğitim projelerinin ise ayrıca üzerine düşüleceğini belirtti. Okul spor kulüpleri çalışmasının üzerinde duran ve sağlanan başarıyı anlatan Güzeloğlu, şunları söyledi: “2007 yılı ikinci yarısında başlanan okul spor kulüpleri sayımız 4 iken 12 bin 247'ye çıktı. Bununla beraber sporcu sayımız 120'den 8 bine yükseldi. Spor kulüpleri açısında ilimiz Türkiye genelinde 2. sıradadır. Bundan sonra kapalı spor salonu olmayacak. Mesai bitiminden sonra spor salonlarımız açık olacak. Gençler spora teşvik edilecek." Okulların ve öğrencilerin başarıları hakkında da bilgi veren Güzeloğlu, okul servislerinin denetimlerini artırılması, il genelinde 10 öğrencinin yürütülen projeyle şehir merkezini görmesinin sağlandığı gibi konular hakkında da bilgi verdi.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Ağustos 2008 Salı 19:34:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?