5
Mayıs
2024
Pazar
SAMSUN

Samsun'da Haber-İş gecesi

Türkiye Haber İş Sendikası Genel Başkanı Ali Akcan, yüzde 55'i Öger Telekom'a satılan Türk Telekom'un 21 yıl sonra bütün mallarıyla yine Türkiye'nin kurumu olacağını söyledi. 

Samsun Şubesi tarafından Neco Düğün Salonu'nda Telekom çalışanlarına verilen iftar yemeğinin ardından konuşan Başkan Akcan, 2005'i asla unutmayacaklarını dile getirdi. Yıllarca çalıştıkları kurumun yüzde 55'inin Öger Telekom'a satıldığını hatırlatan Ali Akcan, "2005 yılına gelene kadar ülkemizde 204 işletme özelleştirilmiştir. Bu şirketlerin özelleştirilmesi için hazineden 9 milyar 750 milyon dolar para harcanmıştır. Kuruluşlar satıldıktan sonra kasaya giren para ise 10.5 milyar dolardır. Bugün özelleştirilen kuruluşların bir çoğunun kapısına kilit vurulmuş, 400 bin çalışan işini kaybetmiştir" dedi. 

2005'te Türk Telekom A.Ş., Erdemir ve Tüpraş gibi 3 dev şirketin özelleştirildiğine dikkat çeken Akcan, "Bu şirketleri Türkiye Cumhuriyeti'nin tekrar kurma şansı yoktur" diyerek, özelleştirmeyi yapanların söz verdikleri teknolojileri kurumlarına getirmediğini iddia etti. Türk Telekom'da 10.5 aydır bir çivi bile çakılmadığını ileri süren Akcan, personel yapılanması adı altında da personelin statüsü konularıyla uğraşıldığını iddia etti. Akcan, özelleştirme öncesi vaadedilen 3.5 milyar dolarlık yatırımın mutlaka yaptırılmasına çalışacaklarını vurguladı. 

Yatırımlar gerçekleştikçe yeni istihdam alanlarının sağlanacağını ve halkın ucuz ve kaliteli hizmet alacağını dile getiren Akcan, "Biz özelleştirmeye karşı çıkarken, 'Yüksek ücretlerini bırakmak istemiyorlar' diyorlardı. Halbuki biz, Telekom'un gelişmiş ülkelerde yapıldığı gibi özelleştirilmesini istiyorduk. Türkiye ekonomik anlamda ABD, Fransa, Almanya, İngiltere'den daha güçlü değil. AB'ye girme ve onların yaptığı herşeyin doğru olduğunu kabul etme düşüncesinde olanlar, AB ülkelerinin yaptığı gibi Telekom'u özelleştirmeliydi. Bunu önerdik, olmadı. AB ülkelerinin hiçbirinde blok satış gerçekleşmemiştir. Hatta İngiltere'de yüzde 100'ü halka arz edilmek suretiyle blok satışlardan daha fazla gelir elde edilmiştır. ABD'de daha ileri gidilmiş, yasa çıkarılarak telekom şirketlerini yabancıların işletmesinin önüne geçilmiştir. Yasaklanmıştır. Oysa, Türkiye'de maalesef özelleştirme bir yılan hikayesine dönüşmüş, birçok soru işaretleri hala kafamızda ve cevabını bulamamıştır. Hal bu iken özelleştirme tamamlanmıştır" diye konuştu. 

AB'nin, 'AB'ye girmek istiyorsanız' diyerek, IMF ve Dünya Bankası'nın, "Ekonomik anlaşma yapmak istiyorsanız" diyerek Türkiye'den her fırsatta Türk Telekom, Tüpraş ve Erdemir gibi dev kuruluşların özelleştirilmesinin yapılmasını dayattığını iddia eden Akcan, "Sadece bu yüzden bile özelleştirmeler yapılmamalıydı. Ancak özelleştirme bitmiştir. Yapacak birşey yok. Bundan sonra önümüze bakacağız. 

Dünyada geçerli olan kuralların ilki, çalışanların işyerlerinde güvencesinin sağlanması için işletmenin kar etmesi ve kapanmamasıdır. Türk Telekom'un kar etmesi için gece gündüz çalışacağız" ifadelerini kaydetti. Türk Telekom A.Ş.'nin yüzde 55'ini Öger Telekom'un almasıyla ilgili yasal mücadelelerinin devam ettiğini de hatırlatan Akcan, şunları söyledi: 

"Yaptığımız yasal mücadelelerin sonucunda Türk Telekom'un 21 yıl sonunda tekrar Türkiye'nin kurumu olmasını sağladık. Yasal yönden mahkemelerimiz devam ediyor. Ancak ihalenin yürütmesinin durdurulmasıyla ilgili talebimiz reddedildi. Esastan davamız devam ediyor. Hepimizin malumu olduğu üzere Öger Telekom'un şerh koyduğu '21 yıl sonunda malıyla ve çalışır bir şekilde kurumun devri'yle ilgili bir belirsizlik vardı. Danıştay'a yaptığımız müracaatlar sonunda verilmiş bir karar var ve 21 yıl sonunda Türk Telekom gerisingeriye Türk Telekom Kurumu'na devredilmek mecburiyetinde. Onun için dün hangi fedekarlıkları yaptıysak bugün de aynı fedakarlıkları yaparak kesinlikle kurumumuzu Türkiye'nin en güçlü kurumu haline getirmeliyiz. Sektörümüzdeki gelişmeleri kurumumuza getirerek halkımıza en güzel hizmetleri vermeliyiz."
iha
Yayın Tarihi : 3 Ekim 2006 Salı 23:39:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?