3
Mayıs
2024
Cuma
SAMSUN

Samsun'da ihracat umutları yeşerdi

SAMSUN'DA İHRACAT UMUTLARI YEŞERDİ

Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Samsun'un ihracatında 9 yılda 11 kat artış yaşandığını, 2013 yılında 1 milyar dolar, 2023 yılında ise 5 milyar dolar ihracat hedeflendiğini söyledi.

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası, Samsun Borsası, Karadeniz İhracatçı Birlikleri ve TİM'in 'Samsunum1' gemisinde ortaklaşa düzenlediği toplantıda, ocak ayı ihracat rakamları açıklandı. Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, AK Parti Grup Başkan Vekili Suat Kılıç, Vali Hüseyin Aksoy, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Samsun TSO Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, çok sayıda önde gelen temsilci ve işadamının katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda ihracatın umut verici olduğu

açıklandı. Samsun'da yaşanan ekonomik gelişmeler ve ihracat potansiyeli ile hedefler hakkında görüşlerini açıklayan Bakan Mustafa Demir, 2002 yılından önce 26 milyon dolar ihracat potansiyeli olan Samsun'un ihracatını şu an 400 milyon doları geçtiğini kaydetti.

İhracatın geriye dönük 9 yılda şuan 11 kat artış gösterdiğini belirten Bakan Demir, "Samsun'a yeni bir vizyon ve yeni bir ufukla ihracat rakamları açıklandı. Samsun bu konuda toparlanıyor. Nitelikli sanayi artıyor. İhracattaki 8 yıllık artış, Türkiye ortalamasının çok üzerinde. Samsun ihracat için gerekli etkin çalışmaları yapmış bir kent. Büyük gelişmeler ve yeni yatırımlar yapılıyor. 2013 yılında ihracatta 1 milyon doları aşacağız. Türkiye'nin 2023 yılında, dünyada en büyük 10 ekonomi yolunda Samsun'un

katkısı 5 milyar doları aşmış olacaktır. Samsun ekonomisi hızlı buluyor. 2014 yılında ilk vergi sıralamasında ilk 7'de olmak istiyoruz" diye konuştu.

AK Parti Grup Başkan Vekili Suat Kılıç, Samsun ihracatçılarının, sanayicilerinin bir özgüven tazelemesi yaşadığını belirtti. "TİM Samsun'a bir güven aşılamıştır, Samsun'da özgüven katsayısını yükseltecek önemli adım olmuştur" diye Kılıç, "TİM Samsun ihracatçısının elinden tutuğunu gösteren kurumdur. Bu eli daha sıkı kavrayarak Samsun ihracatçısına her zamankinden daha çok ilgi ile çoban yıldızı olacaklardır. TİM'in büyük organizasyonları vardır. Yurt dışı gezileri düzenlenmektedir. Kuvvet gezimize 400

işadamı katıldı. 2 binden fazla iş görüşmesi yapıldı. Bundan sonra bu gezilere Samsun'dan işadamlarının katılmasını istiyoruz. TSO ve Ticaret Borsamız önemli kuruluşlarımız. Gitmek istemeyen işadamlarımız da olursa zorla gönderelim. Samsun ve çevre illere hizmet verecek İhracatçılar Birliği Bölge Sekretaryası'nın kurulumunda Samsun'un değerlendirilmesini istiyoruz. Bize düşen görev varsa katkı sağlayacağımızı ifade ediyoruz" şeklinde konuştu.

Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, "Samsun Karadeniz'in önemli kentlerinden biri. Lojistik merkezi olma yolunda ilerlemek temel amacımız, Samsun'u önemli lojistik merkezlerden biri haline getirmektir. Samsun tarımsal potansiyele sahip ama bunu arzu ettiğimiz şekilde harekete geçirmiş değiliz. Tarım ve turizm master çalışmaları hazırlıyoruz" dedi.

Karadeniz Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçılar Birliği Başkanı Fahrettin Ulusoy, yurt dışında işadamları olarak artık itibar görür hale geldiklerini, ikinci kuşakların daha bilgili ve donanımlı olarak ihracat çalışmalarını sürdüreceğini kaydetti.

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, azim ve kararlılıkla Türkiye ekonomisinin dünyada 2010 yılında en iyi büyüme performansı gösteren ekonomilerden biri olduğunu söyledi. Murzioğlu, "Gerçekleştirdiğimiz ve planladığımız projeler ile sahip olduğumuz altyapı dikkate alındığında Samsun'un 1 milyar dolar ihracat yapan 15. il olması hayal değildir. İlimizin potansiyelini harekete geçirerek bir ihracatçı birliğinin Samsun'a kurulmasını destekliyoruz" diye konuştu.

İhracatta ilk 10 sırada yer alan firmaya temsilcisi ile TİM toplantısının Samsun'da gerçekleştirilmesinde emeği geçenlere plaket verildi. Daha sonra özelleştirilen ve Samsunport Limanı'na gidilerek çalışmalar hakkında bilgi alındı.

İHA
Yayın Tarihi : 1 Şubat 2011 Salı 17:06:02
Güncelleme :1 Şubat 2011 Salı 18:50:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?