2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

Samsun'da kanser vakaları

Samsun'da 2001 yılından buyana 22 bin 500 kanser vakası tespit edilirken, yıllık vaka oranının 2 bin 300-2 bin 500 arasında değiştiği belirtildi.
 

Samsun'da yürütülen kanserle mücadele ve takibi hakkında bilgi veren İl sağlık Müdür Yardımcısı Erdinç Özoğlu, hastalığın meydana gelen ölümlerin ikinci nedeni olması sebebiyle kanserin, önemli bir halk sağlığı sorunu olarak ortaya çıktığını, bu yüzden ülkeler için kanser kontrol programlarının uygulanmasının önemli olduğunu söyledi.

Kanser kayıtçılığının kanser kontrolünde merkezi bir role sahip olduğunu ifade eden Özoğlu, kanser kayıtçılığını başarılı bir biçimde uygulayan ülkelerin, kanser sorununun
boyutlarını daha iyi değerlendirebildiğini, kanserle savaşta daha planlı ve başarılı olduğunu kaydetti.


Kanser Kayıt Merkezi'nin uluslararası kurallara göre kayıt başlangıç tarihi olan 2001 yılı Ocak ayından 2008 yılı sonuna kadar 22 bin 500 kanser vakası tespit edildiğini belirten Özoğlu, "Kanser vakalarının yaklaşık yüzde 70'i Samsun ikametli vakalardan oluşmaktadır. Yaklaşık her yıl 2 bin 300-2 bin 500 yeni vaka ile karşılaşmaktayız. Samsun ikametli olgularda görülen en sık kanser türleri erkeklerde akciğer, prostat, mesane, cilt ve mide kanserleri iken kadınlarda meme, cilt, mide, kolon (kalın barsak)
ve over (yumurtalık) kanserleridir" dedi.


1982 yılında kanserin bildiriminin zorunlu hastalıklar arasına alındığını, Türkiye'de kanser insidansını doğru ve gerçekçi bir biçimde saptayabilmek amacıyla Kanser Kayıt ve İnsidans Projesi'nin başlatıldığı bilgisini veren Özoğlu, İl Sağlık Müdürlükleri bünyesinde Kanser Kayıt Merkezleri kurulduğunu ifade etti.
 

2008 yılında yapılan değişiklikle birim adının Kanser Kontrol Birimi olarak değiştirildiğini Kanser Kayıt Merkezi'nin bu birim içerisinde faaliyetine devam ettiğini dile getiren Özoğlu, "2005 yılında Sağlık Bakanlığı aktif kanser kayıtçılığını sekiz ilde yürütme ve bu illerin verilerini ülke projeksiyonu oluşturmak üzere kullanma kararı almıştır. Samsunda 2008 yılında 8 ille birlikte Kansere Karşı Savaşta İleri Projesi başlatılmıştır. Hedef bu illerdeki Kanser Kayıt Merkezlerinin, uluslararası
akreditasyonunu sağlamaktır" diye konuştu.


Özoğlu, Kanser Kayıt Merkezi'nde Samsun'da bulunan resmi ve özel hastanelerin, patoloji ve sitoloji laboratuvarları ile diğer kaynaklardan toplanan tüm verilerin Uluslararası Kanser Araştırma Merkezi (IARC), Avrupa Kanser Kayıtçılar Birliği (ENCR), Ortadoğu Kanser Konsorsiyumu (MECC) kuralları doğrultusunda kontrol edildiğini, Uluslararası Hastalık Sınıflaması-Onkoloji (ICD-O 3) kodlama sistemine göre kodlanarak bilgisayar ortamına kaydının yapıldığını sözlerine ekledi.

iha
Yayın Tarihi : 5 Şubat 2009 Perşembe 18:02:34