4
Mayıs
2024
Cumartesi
SAMSUN

Samsun'da organ bağışına ilgi büyük

Cumhuriyet Meydanı’nda kurulan platformda organ bağışlarını kabul eden ekipte gönüllü olarak görev yapan Dr. Ali Kemal Erenler, platformun kuruluşunun ilk saatlerinde 20 dolayında vatandaşın organ bağışında bulunmasının son derece anlamlı olduğunu söyleyerek, bu davranışın Samsunlu’nun insani değerler yönünden bilincini ortaya koyduğunu kaydetti.
Türk Nefroloji Derneği’nin 2000 yılı sonu rakamlarına göre Türkiye’de sadece böbrek bekleyen hasta sayısının 23 bin civarında olduğunu dile getiren Dr. Ali Kemal Erenler, "Bugüne kadar çok sayıda hastanın yaşamı organ vericisi bulunamaması nedeniyle sona erdi. Yapılacak organ bağışlarıyla organ bekleyen binlerce hastamız yaşama şansına kavuşacaktır. Ülkemizde organ nakliyle ilgili en önemli sorun verici temini. Bu sorun ailenin sosyal ve kültürel nedenlerle organ bağışlamayı arzu etmemesi ve organ bağışının öneminin tam olarak anlaşılmamış olmasına bağlıdır. Organ bağışı, organ naklinin toplum tarafından benimsenmesiyle giderek artacaktır. Bu konuda Samsunlular’ı kutluyoruz" dedi.

Organ naklinin, vücutta görevini yapamayan bir organın yerine canlı bir vericiden veya tıbben yaşamı sona ermiş bir hastadan alınan sağlam organın bir başka kişiye nakledilmesi işlemi olduğuna dikkat çeken Dr. Erenler, "Organ bağışı, kişinin serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarını başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesidir" diye konuştu.

Organ bağışında bulunanların organlarının tıbbi ölüm (beyin ölümü) gerçekleştikten sonra alındığına da işaret eden Erenler, şu bilgileri verdi:

"Tıbbi ölümü gerçekleşmiş bir hastanın beyin sapı ölmüştür. Kendi solunumunu yapması mümkün değildir. Ancak, makineye bağlı solunumu sürer ve artık geriye dönüşü yoktur. Bugüne kadar iyileşmiş beyin ölümü vakasına rastlanılmamıştır. Beyin ölümü kararı; hasta, dört kişilik uzmanlar heyeti tarafından değerlendirilerek klinik ve laboratuar incelemeler tamamlandıktan sonra alınır. Organ bağışının dini yönden de Diyanet İşleri Başkanlığı’nca alınan karar gereği sakıncası yoktur. Ülkemiz insanı organ bağışı konusunda hassas olmalıdır. Bir hayat kurtarmak için yarış içinde olmalıyız."

Samsun’daki kampanya çerçevesinde, OMÜ Tıp Fakültesi Nefroloji Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurol Arık ve Organ ve Doku Nakli Koordinatörü Dr. Levent Ceylan Esentepe Kışlası’nda bilgi verdi. 8 Ekim tarihine kadar Gökberk Kışlası, Polis Koleji, OMÜ Kongre ve Kültür Merkezi, Ondokuz Mayıs Kışlası ve Gazi Sahnesi’nde de organ nakli anlatılacak. Organ bağış formları ise Cumhuriyet Meydanı ile Gazi Sahnesi’nde oluşturulan platformlarda dolduruluyor. Ayrıca, Gazi Belediyesi gezici aracı ile Merkez Sağlık Ocakları da organ bağışlarını kabul ediyor

iha-samsun
Yayın Tarihi : 4 Ekim 2004 Pazartesi 19:49:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?