6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Samsun'dan 48 bin kişi göç etti

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Samsun Meslek Yüksekokulu İktisadi ve İdari Bilimler Bölümü Öğretim Görevlisi Şerafettin Özışık, 2001-2005 yılları arasında Samsun'un kırsal kesiminden 47 bin 840 kişinin göç ettiğini belirterek, göç eden 100 kişiden 90'ının ekonomik sebeplerle göç ettiğini söyledi.

Türkiye'nin 1965-2000 dönemine ilişkin Devlet Planlama Teşkilatı'nca (DPT) açıklanan içgöç raporunu değerlendiren Şerafettin Özışık, kişinin yaşadığı yerin hayattan beklentilerini karşılayamıyorsa göç etme düşüncesinin ortaya çıktığını kaydetti.

Özışık, "Kırsalda tarım arazilerinin miras yoluyla gittikçe küçülmesi, tarımsal girdi fiyatlarındaki artış oranında gelir artışı olmaması, kırsalda da eğitim seviyesinin yükselmesi ile birlikte genç nüfusun sanayi ve hizmet sektöründe istihdam edilmek istemesi gibi faktörler göçe neden olmaktadır. Türkiye'de yaşanan yoğun içgöçün yönü; geri kalmış bölgelerden sanayi ve hizmet sektörünün gelişmiş olduğu bölgelere doğrudur" dedi.

Karayolu ulaşım ağının gelişmesi ile birlikte Marmara Bölgesi'nde otomotiv ve tekstil sektörünün, Akdeniz ile Ege'nin sahil şeridinde de turizm sektörünün hızla gelişmesi nedeniyle bu bölgelerin Doğu, Güneydoğu ve Karadeniz Bölgesi ilerinden yoğun bir göç almasına neden olduğunu vurgulayan Şerafettin Özışık, Samsun'un 958 köyünde yaptığı göç çalışmasında; 2001-2005 döneminde Samsun'un kırsalının verdiği göç miktarının 47 bin 840 kişi olduğuna dikkat çeken Özışık, "Bunlardan 43 bin 190'ı da ekonomik sebeplerle göç etmiş durumda. Göçün yönü de; ağırlıklı olarak İstanbul ve Bursa illeri. Göç eden her 100 kişiden 90'ı ekonomik sebeplerle göç ederken, yüzde 1.41'i eğitim, yüzde 0.21'de sağlık nedenleriyle göç etmiş durumda. Günümüzde insanlar, 'ben çocuğumu okutmak için' veya 'yeterli sağlık hizmeti alamadığım için bulunduğum yerden göçüyorum' demiyor, 'yeterli gelirim olmadığı için göç ediyorum' diyor" şeklinde konuştu.

"Göç veren bölgeler göç eden kişi açısından itici, göç alan bölgelerde çekici özelliğe sahiptir" diyen Şerafettin Özışık, şöyle devam etti:

"Türkiye'de bir değişim süreci yaşanıyor. Genç nüfus hem toprakla uğraşmak istemiyor hem de azda olsa sürekli bir gelire sahip olmak istiyor. Günümüzde göçü durdurmak mümkün değil. Bu durumda göçün yönünü değiştirmek gerekiyor. Göçün yönünü değiştirebilmek için de; göç veren bölgelere yatırım yapılmalı. Uygulamaya konulması düşünülen sektörel teşvikler göç veren bölge illerine yatırım yapacak yerli ve yabancı yatırımcılara Doğu Avrupa ülkeleri ile Çin Halk Cumhuriyeti'nin sunduğu teşvikler düzeyinde olursa göçün yönü de zamanla değişecektir."

.
Yayın Tarihi : 20 Haziran 2008 Cuma 15:34:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?