19
Mayıs
2024
Pazar
SAMSUN

Samsun’dan hükümete teşvik sitemi

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Öğretim Görevlisi Araştırmacı Şerafettin Özışık, Samsun’un yarı değil çeyrek teşvikli olduğunu ileri sürerek, son 50 yılın en başarılı Başbakanı olan Recep Tayyip Erdoğan’ı Samsun’un teşvik kapsamına alınmaması noktasında bürokrasinin yanılttığını ve kendisinin Başbakan’ı 15 dakikada aksi yönde ikna edebileceğini söyledi.
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı M. Ali Şahin’in Samsun gezisi sırasında, "Samsun yarı teşvikli" demesine tepki gösteren Şerafettin Özışık, "Samsun’da halen uygulanmakta olan yarı değil çeyrek teşviktir. 5084 sayılı yasa ile, teşvik kapsamına alınan mevcut 36 ilde yatırım yapacak bir yatırımcıya bedelsiz arsa ve arazi temin edilmekte, gelir vergisi stopajı ve sigorta primi işveren payı teşviki ile enerji desteği teşviki uygulanmaktadır. Samsun bu yasa kapsamına alınmamıştır ve bu durumda sadece bedelsiz arsa ve arazi teşvikinden yararlanmaktadır. 4 teşvik unsurundan sadece birisine sahip olan bir kent için yarı teşvikli demek yanlıştır" dedi.
Samsun’un teşvik konusunda en son açıklanan 13 il arasında olmamasını bir talihsizlik olarak değerlendiren Şerafettin Özışık, bu konuda ne 59. hükümetin ne de son 50 yılın en başarılı Başbakanı olarak gördüğü Recep Tayyip Erdoğan’ın suçlu olduğunu kaydetti. Özışık, bütün problemin Sanayi Bakanlığı ile Başbakanlık’ta illerin sosyo-ekonomik gelişmişliğini değerlendiren bürokratlarda olduğunu ifade ederek, "Dikkate alınabilecek onlarca sayıdaki ölçüden sadece negatiflik ölçüsünün dikkate alınıp; illerin gelişme hızlarını, işsizlik oranlarını, ildeki kahvehane sayılarını, illerin gelirlerinin giderlerini karşılama oranlarını, istihdama sağlayacağı katkıları göz ardı eden bürokratlar suçludur. Samsun teşvik konusunda bürokrasi engeline takılmıştır" diye konuştu.
Samsun’un bugünkü durumu hakkında da bilgi veren Özışık, "Samsun merkezdeki kahvehane sayısı 438, 2003 yılı sonu itibariyle Konsolide Bütçe Gelirleri’nin giderlerini karşılama oranı yüzde 59-69 Devlet İstatistik Enstitüsü’nün (DİE) verilerine göre; 2001 yılındaki fert başına düşen GSYH tutarı bin 680 ABD Doları (Hidroelektrik santral gelirlerini çıkınca bin 500 doların altında), Devlet Planlama Teşkilatı’nın (DPT) 2003 yılı verilerine göre; sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralamasında da halen teşvik kapsamındaki Uşak ilinin altında ve 32. sırada. Samsun’un merkez ilçeden başka toplam 14 ilçesinden 10’unun sosyo-ekonomik gelişmişlik endeksi negatif değerler arz ediyor. Ayrıca Türkiye’deki toplam 872 ilçenin gelişmişlik sıralamasında Samsun’un 3 ilçesi de en az gelişmiş grup olan 6. grupta yer alıyor. Bu sıralamada Salıpazarı 761, Ayvacık 789 ve Asarcık İlçesi de 796. sırada. Asarcık İlçesi 872 ilçenin sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralamasında en sonda ve 872. sırada olan Van’ın Bahçesaray İlçesi’ne keşke bu kadar da yakın olmasaydı. Türkiye’nin yüklü bir borç stoku var. Eğer bugün Samsun’un Asarcık İlçesi gelişmişlik açısından halen 796. sırada bulunuyorsa, bunda mevcut hükümeti suçlamak bir haksızlık. Bir suç aranacaksa geçmiş dönemlerde ülke kaynaklarını iyi kullanamamış ve ülkeyi ekonomik krizlere sürüklemiş yönetimlerde aranması gerekir" şeklinde konuştu.
Teşvik konusunda mağdur olan tek ilin Samsun olmadığı görüşüne de karşı çıkan Şerafettin Özışık, şöyle devam etti:
"Samsun’un, DİE’nin 2001 yılı cari fiyatları ile fert başına düşen GSYH bin 680 ABD Doları iken, Zonguldak ilinin fert başına düşen GSYH 2 bin 969 ABD Doları ve Kırıkkale ilinin de aynı yıldaki fert başına düşen GSYH 2 bin 725 ABD Doları. Yine DİE’nin 2001 yılı verilerine göre Samsun’un gelişme hızı yüzde 39.5 iken, bu oran Zonguldak’ta yüzde 51.6 ve Kırıkkale’de de yüzde 53.8’dir. Zonguldak’taki taş kömürü ve maden ocaklarında çalışan işçi sayısı ile Kırıkkale ilindeki silah sanayi ve rafineri de çalışan işçi sayıları ve o işçilerin ilin ekonomisine katkıları neden dikkate alınmıyor? Samsun ilinin kırsal nüfusunun büyük bir kısmı gelirini bundan birkaç yıl öncesine kadar tütünden elde ederken, Samsun çiftçisi artık bu gelirden de yoksundur, doğrudan gelir desteği de artık tütün çiftçisinin geçimini sağlamaya yetmiyor. Samsun’un teşvikli iller kapsamına alınması durumunda hem Samsun’un hem Karadeniz Bölgesi’nin hem de merkezi yönetimin 1 milyon 650 bin kişiye istihdam sağlama hedefini yakalaması hayal değildir. Sayın Başbakan 11 Şubat 2005 tarihinde Samsun’a gelecek. Başbakan kabul ederse, Samsun’un teşvik kapsamına alınmasının ülkeye getireceği kar konusunda kendisini 15 dakikada ikna ederim."
İHA
Yayın Tarihi : 6 Şubat 2005 Pazar 21:48:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?