6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Samsunspor müdahil oldu

Samsun'da, Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik düzenlenen operasyon kapsamında haklarında dava açılan 43 kişinin yargılanmasına bugün devam edildi.

18 Nisan 2007 tarihinde Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı'nın gözetiminde, İl Jandarma Komutanlığı tarafından gerçekleştirilen operasyon kapsamında haklarında dava açılan Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Başkan Vekili Adnan Bahadır, Genel Sekreter Kenan Şara, Genel Sekreter Yardımcısı Sefer Arlı ve müteahhit Hasan Uçak'ın da aralarında bulunduğu toplam 43 kişinin yargılandığı davanın 3. duruşması görüldü.

Samsun 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın üçüncü duruşmasında sanıklardan Adnan Bahadır, Kenan Şara, Sefer Arlı, Hakan Uçak, Tuncay Buldan, Coşkun Öncel, Özdemir Erol, Mustafa Yurt, Yusuf Sancak, Ahmet Refik Dişli ve Muharrem Karaduman hazır bulundu. Duruşmada 13 tanık dinlendi.

'İhaleye fesat karıştırmak, rüşvet vermek ve zincirleme şekilde cebri irkilap suçuna iştirak, icbar suretiyle irkilap, zimmet, rüşvete aracılık, suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama' gibi suçlardan yargılanan sanıklar, suçlamaları kabul etmediler. Bugünkü duruşmada daha çok 19 Mayıs Anonim Şirketi Beton Santrali'nin müteahhit Hasan Uçak'a satışıyla ilgili ihalede usulsüzlük yapıldığı iddiası üzerinde duruldu.

Tanık olarak dinlenen İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Aslan Karanfil, 19 Mayıs Anonim Şirketi Beton Santrali'nin satışının yapılmadan önce yüzde 33'ünün İl Özel İdaresi'ne ait olduğunu belirterek, "Geri kalan yüzde 44'ü Samsun Büyükşehir belediyesi ve diğer kısmı da birçok ortaklıktan ibaretti. Söz konusu santral 2006 yılında 348 bin YTL zarar etti. Satılması için 2006 yılında ihalesi yapıldı ancak ilk ihale, tek firmanın katılması ve rekabet oluşmamasından dolayı iptal edildi. Yapılan ikinci ihaleye 3 firma girdi ve 1 milyon 600 bin dolara satıldı. Benim bu konuda daha önce savcıya verdiği ifadem doğru ve geçerlidir" dedi.

Bu sırada söz alan sanıklardan Kenan Şara ise, 19 Mayıs Beton A.Ş.'nin bir anonim şirketi olduğunu belirterek, "Diğer arkadaşlar bu olayda sanık, biz de sanığız; ancak Aslan bey tanık. Bir yolsuzluk varsa hepimiz için işlem yapılması lazım" diye konuştu. Aslan Karanfil de ihaleye herhangi bir yolsuzluğun olmadığını, eğer öyle bir yolsuzluk hissetmiş olması karşısında ihaleyi imzalamasının mümkün olmayacağını kaydetti.

Eski Samsunspor Başkanı Mazhar Başoğlu da, duruşmada tanık olarak dinlendi. Başoğlu, o dönem yönetim kurulunda olduğu için 19 Mayıs Beton A.Ş. Santrali'nin ihalesinde bulunduğunu ifade ederek, "Ancak, ihaleye başvuran firmaların teklif zarfları toplandı ve komisyonun önünde açıldı. Ben bu konuda ne usulsüzlük duydum ne de gördüm" şeklinde konuştu.

Tanıklardan Yusuf Yılmaz da, ihalede herhangi bir usulsüzlük duymadığını ve görmediğini dile getirerek, "Bu ihaleye Ankara'dan bir firma 3 milyon YTL vererek katılacağını bize faksla bildirdi. Ancak, daha sonra döviz artışı yüzünden bu firma ihaleden vazgeçti. Biz buna rağmen bu firma ile bağlantı kurduk ancak firma ihaleye girmedi. Başka bir firmanın ihaleye girmesi için veya kolaylık sağlanması için bir girişim duymadım. Adnan Bahadır'ı tanımam. Ancak, piyasayı kızıştırmak ve yüksek rakamla satılması için bir girişimi olmuştur. İhale komisyonunda Yusuf Ziya Yılmaz, Adnan Bahadır ve Kenan Şara da vardı. İhale, en yüksek fiyat veren kişide kaldı. Bir usulsüzlük olmamıştır" dedi.

19 Mayıs Beton A.Ş. Santrali'nin 7 yıl yönetim kurulu başkanlığını yaptığını hatırlatan tanıklardan Erdoğan Kanpolat, "Her şey ihale şartlarına uygundu. Zarflar toplandı ve usulsüzlük olmadı" dedi.

Samsunspor'un avukatları, bazı sanıkların kulüplerinin adını kullanarak irkilap suçu işledikleri ve toplanan paraları kayıt dışı bırakarak mal edindiklerini iddia ederek, davaya müdahil olarak katılma talebinde bulundu. Mahkeme heyeti, Samsunspor'un davaya müdahil olarak katılmasına karar verdi. Duruşma, dinlenmeyen tanıkların ifadelerinin alınması ve dosyadaki eksikliklerin giderilmesi için 12 Mart 2008 tarihine ertelendi.

iha
Yayın Tarihi : 16 Ocak 2008 Çarşamba 18:07:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?