2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

Samsun'u zirveye taşıyacak proje!

Tüm Mühendisler ve Mimarlar Birliği Platformu Genel Başkanı (TMMBP) Mimar-Ekonomist Remzi Kozal, Samsun'u zirveye taşıyacak önemli bir projeyi açıkladı.

Samsun'a Asmaray projesinin uygulanması halinde ilin önemli bir kazanç sağlayacağını hatırlatan Remzi Kozal, " Asmaray, 20-30 kişinin aynı anda binebildiği otobüs kasasına benzer kabinlerin havada asılı bulunan raylarda asılı olarak yer alıp birbiri peşi sıra karşılıklı olarak hareket ettiği bir sistemdir. Teleferik ve telesiyej gündeme getirdiğimiz Asmaray sisteminin daha az gelişmiş örnekleridir. Samsun için önerdiğimiz Asmaray projesi, Doğupark- Bandırma Vapuru bölgesinden başlayıp yeni inşa edilecek

Canik Başarı Üniversitesi, Gürgenyatak köyü-Bakacak sırtları, Dereköy, Samsun Otogarı bağlantılı olarak Baruthane'den Doğu Park'a bağlanan bir sistem olacaktır.Yapım ve işletim maliyeti çok düşük. Normal karayoluna, göre 5'de bir fiyatına mal olacak sistem. Kurulacak rüzgar enerjisinden elde edilecek elektrikle çalışması planlanmaktadır. Dolayısıyla, çok ucuz bir maliyetle kurulabilen sistem aynı zamanda neredeyse sıfır bir maliyetle de işletilebilecektir. Samsun'u ve Karadeniz'i adeta bulutlardan bakarcasına seyretme imkanı verecek proje, Canik Başarı Üniversitesi başta olmak üzere Asmaray sistemi boyunca, üniversiteler, oteller, sağlık kuruluşları, spor alanları, alışveriş merkezleri gibi Samsun'u yeniden yapılandıracak ve Samsun'a kat kat ilave değerler katacak çok önemli bir aksı ortaya koymuş olacaktır" dedi.

Söz konusu projenin hayata geçirilmesi halinde yabancıların da ilgisinin Samsun'a yöneleceğini hatırlatan Remzi Kozal, " Samsun bu sayede yerli ve yabancı yatırımcıların yoğun ilgi gösterdiği çok önemli merkezlerden birisi de olacaktır. Görüşmelerde bulunduğum, Alman ve Japon yatırımcıların bu tür projelerden büyük heyecan duyduklarını gördüm. Asmaray projesi konusunda incelemelerde bulunmak üzere geldiğim Samsun'da başka birçok konuda da incelemeler yapma firsatı buldum. Özellikle Canik Başarı Üniversitesi'nin kurulacağı yeri görünce son derece heyecanlandım, gurur duydum. 28 yıllık bir mimar olarak ta böyle bir projeye katkı sağlamaktan, destek olmaktan onur duyacağımı belirtmek istiyorum. Ayrıca, bana çok şey veren Samsun için, Memleketim için uzmanlığım olduğu konularda katkı sağlamaya da hazır olduğumu özellikle belirtmek istiyorum" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 12 Nisan 2009 Pazar 18:17:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?