4
Mayıs
2024
Cumartesi
SAMSUN

Samsun'un hava kalitesi arttı

SAMSUN'UN HAVA KALİTESİ ARTTI

Samsun'un 2009-2010 kış sezonunda yıllık mikrogram metreküp hesaplamasında kükürtdioksit 15, partiküler 35 ile hava kirliği en az yaşanan iller arasında yer aldı.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2009-2010 kış sezonu kükürtdioksit ve partiküler madde ortalamalarında sınır değer ve uyarı eşiği çalışmasını değerlendiren Çevre ve Orman Müdürü Ömer Albayrak, ısınmadan kaynaklanan hava kirliğini kontrolü ilgili her kış döneminde olduğu gibi geçen kış sezonunda da yoğun çalışma periyodu içerisine gerildiğini, 1 Ekim ve 31 Mart arasındaki dönemde önemli çalışmaların yapıldığını söyledi.

İle giren her türlü ithal kömürü denetim ve kontrolü anlamında limanlardan giriş yapar bütün gemilerdeki kömürlerden numune alınarak laboratuvarlarda analizleri yapıldığını, değerleri standartların altında çıkan kömürlerin girişine izin vermediğini Albayrak, "Yıllık olarak ilimizde merkezde yakılan kömür miktarı 90 bin ton civarındadır. Bu kömürün katili olmasına özen gösterdik. Birinci derece kirli illerde kullanılan kömür kalitesinin kullanılmasına özen gösterdik. Aynı zamanda kaliteli yakma düzeneğinin belirlenmesiyle Mahalli Çevre Kurulu'nun kararıyla, ısınma için kaloriferini sabah erken, günün geç saatleri olarak beledi. Bununda da hava kalitesinin iyileşmesinde çok büyük sebepler doğuracağını biliyorduk. Aynı zamanda ilimizde doğal gaz kullanımının armış olması hava kalitesini iyileştirmesi açından büyük önem taşıyor. Hava kalitesi ölçümleri şehrin iki ayrı noktasında sürekli ölçümler yapılarak takip ediliyor. 2009-2010 kış sezonunda Samsun yıllık mikrogram metreküp hesaplamasında kükürtdioksit 15, partiküler 35 oranı ile hava kirliği en az yaşanan iller arasında yer aldı" dedi.

Analizlerde Samsun'un standartların çok altında olduğunun ortaya çıktığını dile getiren Albayrak, 350 civarındaki katı yakıt satıcısına satıcı belgesi verildiğini ve kaçak kullanımların önüne geçildiğini de sözlerine ekledi.

SAMSUN'UN HAVA KALİTESİ ARTTI
İHA
Yayın Tarihi : 7 Haziran 2010 Pazartesi 18:06:02
Güncelleme :7 Haziran 2010 Pazartesi 18:08:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?