26
Nisan
2024
Cuma
SAMSUN

Samsun'un kaderi değişecek

Samsun'da yürütülen, 120 milyon euroya mal olacak Hafif Raylı Sistem inşaatını durduran tarihi mezar veya yerleşim yerinde Samsun'un tarihini değiştirecek bulgulara rastlandı.


Büyükşehir Belediyesi tarafından ihalesi yapılan ve 15 kilometre uzunluğundaki hafif raylı sistem inşaatı, Atakum ilçesi Atakent Mahallesi'ndeki kazı işlemleri sırasında, ekiplerin tarihi taşlara rastlamasıyla durdu. Durumun Samsun Müze Müdürlüğü'ne bildirilmesinin ardından, 3. derece sit alanı olan bölge koruma altına alındı ve bölgedeki raylı sistem çalışmaları durduruldu. Kültür ve Turizm Bakanlığı'na durumun bildirilmesinin ardından, özel izin çıkarılarak Samsun Müze Müdürlüğü öncülüğünde kazı
çalışmalarına başlanması kararlaştırıldı. Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle arkeologlar Uğur Akyüz ve Mustafa Kolağasıoğlu gözetiminde 10 kişilik ekiple kazı çalışmalarına başlandı. 120 milyon euroya mal olacak projeyi belli bölümünü durduran kazı çalışmasında, rastlanan tarihi bulgularda arkeologlar Samsun'un tarihini değiştirecek seramik ve kap parçalarına rastladı. Kazıda ilk belirlemelere göre, yerleşim yerlerine ait olduğu tahmin edilen duvarlara rastladı. Duvar diplerinde yapılan kazılarda sağlam ve kırık kap parçaları ile seramikler çıktı. M.Ö. 5. yüzyılda 'Klasik Dönem'de kullanılan 'siyah figür tekniği' ile yapılmış olan tarihi eserler arkeologları heyecanlandırdı. Samsun'un M.Ö. 1. yüzyıldan sonra Helenistik Dönem'de yerleşimlerin başladığı tarihte yer alırken, kazı çalışmasında Samsun'da yerleşimin daha eskiye dayandığı ortaya çıktı. Samsun'un tarihini değiştirerek kazı çalışmasında, bölgede yeni yerleşim yeri mezar ile çok sayıda tarihi bulguya rastlanması bekleniyor.


Müze Müdürlüğü yetkilileri, kazı çalışmalarının ne kadar süreceğinin belli olmadığını, Samsun'da yürütülen kazı çalışmaları arasında ilk defa M.Ö. 5. yüzyıl klasik döneme ait siyah figürlerin işlendiği tarihi kap ve seramik parçalarına rastlandığını, ortaya çıkan taş surlarda, yerleşim yerlerine ait bulguların ön plana çıktığını, Samsun'un tarihini değiştirecek bulgular tespit edildiğini, net bir sonucun ise kazı çalışmalarının ilerlemesinin ardından belli olacağını bildirdi.

iha
Yayın Tarihi : 12 Haziran 2009 Cuma 18:02:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?