2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

Samsun'un kültür envanteri çıkarılıyor

Samsun İl Özel İdaresi bünyesinde kurulan Koruma Uygulama Denetim Bürosu (KUDEB), kültür envanteri hazırlık çalışmalarına başladı.


Samsun'daki taşınmaz kültürel ve tabiat varlıklarını yaşatılarak korunması, geleceğe aktarılması ve kentsel kimlik üzerine çeşitli çalışmalar gerçekleştiren (KUDEB), Samsun'un kültür turizmine yönelik değerlerini ön plana çıkartmak için, il merkezi ve ilçelerinde yer alan kültürel ve tabiat varlıklarının tanıtımı amacıyla kültür envanteri hazırlıyor.


İl Özel İdare İmar İnşaat Daire Başkanlığı'nca Samsun merkez ve ilçelerinde toplam 543 adet tescilli eser bulunduğu belirtildi. Eserlerin 283 adedin sivil mimari örnekleri, 194 tanesinin cami, hamam, türbe dinsel ve kültürel yapılar , 23 tanesinin ağaç, mağara gibi doğal anıtlar, 18 tanesinin hükümet konağı, hastane gibi idari yapılar, 15 tanesinin endüstriyel yapılar, 10 tanesinin kale, askeri hastane gibi askeri yapıların fotoğrafı çekilerek tarihi geçmişine ait bilgilerin tamamı kütür envanterine konuluyor.
Samsun merkez ve ilçelerindeki çeşitli bölgelerinde bulunan ve bir kısmı terk edilmiş virane bir şekilde duran tarihi ve kültürel varlıkların, keşfedilmeyi bekleyen birer turizm hazinesi değerinde olduğu belirten İl Özel İdare Genel Sekreteri Aslan Karanfil, koruma kurulunca tescil edilerek koruma altına alınan kültür ve turizm alnına büyük katkılar sağlayacak tarihi değerlerin restorasyonu ve tanıtımı çalışmaları kültür turizminin gelişmesine katkı sağlayacağını kaydetti. Karanfil, tarihi dokuyu yaşatmayı ve gelecek nesillere aktarmayı hedeflediklerini ifade etti.

İHA
Yayın Tarihi : 23 Şubat 2009 Pazartesi 14:41:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?