5
Mayıs
2024
Pazar
SAMSUN

Samsun'un vizyonu değişiyor

Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin şehrin vizyonunu değiştirecek projelerinden biri olan raylı sistem projesinin bir yıla kadar temelinin atılacağı, 3 yılda çalışmaların biteceği ve 2010'da hayata geçeceği belirtildi. 

Projenin bitişi için 2010'u hedefleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, raylı sistemin konsept projesi olduğunu dile getirdi. Yılmaz, "Aslında bizim şehrimiz bir Ankara, İstanbul gibi ulaşımı kilitlenmiş bir şehir değil. Ama raylı sistemler kent vizyon ve imajını yükselten projelerdir. Ulaşımınızı eğer toplulaştırmışsanız gelişmiş büyük kent kategorisine giriyorsunuz" dedi.
Gelişmiş ülke belediyecileriyle yapılan toplantılarda, gelişmişlik ölçüsünü belirlemek için, "Toplu ulaşıma geçtiniz mi?", "Kentsel atıklarınızı ne yapıyorsunuz?", "Arıtma problemini hallettiniz mi?" sorularının sorulduğunu dile getiren Yılmaz, "Şükürler olsun Samsun'da iki sorun halledildi. Raylı sistemde de küçümsenmeyecek mesafe aldık. Proje daha da hızlı gidebilir ama biz dünyadaki gelişmeleri ve kendi birikimlerimizi işin işine katarak, çok pahalıya mal edenleri de göz önüne alarak 'Bu işi nasıl yaparız da daha ucuza mal ederinizin araştırması içindeyiz. Raylı sistemler belki dünyanın en gelişmiş toplu taşıma sistemleri ama işletme maliyetleri çok yüksek. Yani sonuçta demir tekerlek. Atölye bakım, depo, yedek parça masrafları çok yüksek oluyor. Personel giderleri pahalı" diye konuştu. 

Samsun'a getirilip koyulacak bu sistemin büyük bir Belediye İktisadi Teşekkülü (BİT) haline dönüşüp, hantal, para yok eder, kaynak tüketir sistem haline gelmesinden korktuklarına değinen Başkan Yılmaz, bu nedenle dikkatli ve sağlıklı adımlar atmaya çalıştıklarını ifade etti. Yılmaz, şunları söyledi: 

"Samsun Raylı Sistem Projesi'yle ilgili bir takım teknolojileri yakından takip ediyoruz. Bu işi yakından takip etmemizin ve araştırmamızın tek nedeni, işletme masraflarını aşağıya çekebileceğimiz bir sistem bulmak. Bir de başka şehirlerde olmayan oranda bizim şehrimizde bir handikap var. Bizde raylı sistem doğu batı istikametinde üniversite köprüsü kavşağından şu anda tren istasyonuna kadar 16.5 kilometrelik, iddialı sanat yapıları da gerektirmeyen bir güzergahtan geçiyor. Yapım maliyetleri de bizi korkutmuyor. Ama üniversite köprülü kavşağına geldiğimiz zaman oradan bir ücretsiz otobüs sistemiyle üniversite kampusu içersine yolcu taşımak gibi bir riskimiz var. Dünyada demir tekerlekli sistemler üniversite boynu gibi yüzde 11-12 meyilli bir boyna tırmanmıyor. Demir tekerlek yerine başka bir sistem mecburiyeti ortaya çıkıyor. Ama bu sistemlerde çok gelişmiş, ticari anlamda rekabete açılmış durumda değiller. Bunların içinde yoğun bir iletişim ve tartışma noktasındayız. Her gün Samsun'a bu konudaki bizim bu arayışımıza katkı vermek üzere firmalar gelip gidiyorlar. Hepsiyle temas içerisindeyiz. Neticede raylı sistemin 1 yıla kadar temelini atsak, inşaatı başlatsak, 3 yıllık bir inşaat süresi de koyduğumuz da 2010 yılında Samsun artık doğu-batı istikametinde tren çalıştıran şehirler klasmanına girer." 

Yılmaz, projenin 130 milyon Euro'luk bir proje olduğunu, rakamı aşağıya çekmek gayretlerinin sürdüğünü de sözlerine ekledi.
İHA
Yayın Tarihi : 26 Ağustos 2006 Cumartesi 11:46:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?