5
Mayıs
2024
Pazar
SAMSUN

Sanayi odası rafineriyi istiyor

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) Başkanı Adnan Sakoğlu, Samsun-Ceyhan Hampetrol Boru Hattı Projesi'nin, Samsun'un Türkiye'nin ihtiyacı olan rafinerinin doğru adresi olduğunu bir kez daha teyit ettiğini söyledi. 

STSO olarak 1999 yılında yaptıkları çalışma sonucu Samsun'a rafineri kurulmasıyla ilgili bir rapor hazırladıklarını hatırlatan Adnan Sakoğlu, bu raporda rafinaj sektöründe yıllık asgari 5 veya 10 milyon ton kapasiteli ve dönüşüm ünitelerine sahip bir rafinerinin süratle devreye alınması gerekliliği tespit edilerek, bu kapasitede bir rafinerinin kurulacağı bölgenin verimlilik ve rasyonellik göz önüne alındığında Karadeniz Bölgesi, ilin ise coğrafi ve stratejik konumu itibariyle Samsun olması gerektiğinin Eylül 1999 tarihinde Samsun ve Türkiye gündemine sunulduğunu kaydetti. Hazırladıkları raporun 2000 yılında açıklanan sekizinci 5 Yıllık Kalkınma Planı'nda da yer aldığını anlatan Sakoğlu, "Hazar petrollerinin Türkiye üzerinden dünya pazarlarına sunulması, boğaz tanker trafiğinin azaltılması amacıyla yapım antlaşması imzalanan Samsun-Ceyhan Hampetrol Boru Hattı Projesi de Samsun'un ülkemizin ihtiyacı olan rafinerinin doğru adresi olduğunu bir kez daha teyit etmektedir. Günlük bir milyon varil taşıma kapasiteli petrol boru hattıyla Samsun'da kurulacak olan rafinerinin entegrasyonu sağlandığı zaman bu hattan sağlanacak ham petrolle rafinerinin rantabilitesi artacaktır. Samsun Ticaret ve Sanayi Odası olarak, Samsun Rafinerisi Projesi'ni gündeme getirdiğimiz 1999 yılından bugüne kadar meydana gelen tüm gelişmelere ilişkin duyarlı ve sorumlu olduğumuz ve bu sorumluluk altında gereken her şeyi yaptığımız tüm kamuoyunca bilinmelidir" dedi.
İHA
Yayın Tarihi : 11 Temmuz 2006 Salı 18:40:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Nedim SANDIK IP: 212.15.1.xxx Tarih : 12.07.2006 13:23:55
Sn. Adnan SAKOĞLU'nun rafineri için verdiği mücadele için kutluyorum. Gerçekten Karadenize rafineri kurulacaksa bu şehirler öncelikle Samsun veya Sinop olmalıdır. konumolarak, stratejik olarak Karadenizin ortasında bulunan bu iki ilin Kırıkkale üzerinden Akdenize boru hattı ile bağlanması mantıklı ve karlı ayrıca Samsun ilinin Cumhuriyet kurulduğunda ilk 7 ilin içerisindeyken bugün sıralamanın neresinde düşünün. 1999 yılında STSO 'nın hazırlamış olduğu hiç bir ilin yöneticilerinin bile aklına gelmeyen Rafineri rapor ve projelerin ozamanın cumhurbaşkanına sunulduğunu ve Sn. SAKOĞLU'na Rafinerinin Samsun'a kurulması için söz verildiğini tahmin ediyorum. RAFİNERİ KESİNLİKLE ÖNCE SAMSUN'a kurulmalı veya doğal liman olan ve eskinin ticaret şehri olan SİNOP'a kurulmalı.