5
Mayıs
2024
Pazar
SAMSUN

Şapla mücadelede gerekli tedbirler alınıyor

Zoonoz hastalıklar arasında yer alan şapla mücadelede Türkiye'nin başarılı olduğu, ülkede yaygın olarak şap hastalığının görülmediği, hastalığın görüldüğü ahırlarda ise gerekli tedbirlerin alındığı bildirildi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Veteriner Fakültesi Viroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Zafer Yazıcı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na bağlı Şap Enstitüsü'nün yeterli sayıda aşı ürettiğini ve ülke genelinde aşılama konusunda başarılı olunduğunu dile getirerek, "Şapa karşı sistematik aşılama çok önemli. Bu da ülkemizde yapılıyor" dedi. Şapla 3 çeşit mücadele olduğunu dile getiren Dr. Yazıcı, "Birincisi, şap görülen bölgede hayvanların tamamının kesilerek imha edilmesi gerekir. İkinci mücadele şekli karantina uygulaması, üçüncüsü ise aşılamadır. Şapa karşı en önemli önlem sistematik aşılamadır. Ülkemizde koyun ve sığırlarda sistemik aşılamalar yapılmaktadır ve endişeye mahal yoktur" diye konuştu.

Şap virüsünün özellik olarak mekanik yolla çok rahat taşınabilen bir virüs çeşidi olduğunu ve Avrupa Birliği kriterlerinin "Şaptan ari (temiz) olacaksınız" dediğini hatırlatan Yazıcı, "AB'de şap virüsü görüldüğünde hemen itlaf yoluna gidiliyor. Türkiye'nin de şaptan temiz olduğu bir gerçek. Bir iki ilimizde şap görüldü ancak derhal tedbirler alındı. Bakanlık sistematik aşılama çalışmalarında başarılı olduğundan ülkemizde şap tehlikesi yok. Ancak bu hastalığa karşı çok uyanık olmak zorundayız. Hayvan nakilleri mutlaka veteriner hekim kontrolünde yapılmalı. Gerekli belgeler istenmeli. Çünkü bu hastalığın çıkması ve yaygınlaşması çok basittir. İhmale gelmez" uyarısında bulundu.

OMÜ Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Yücel Meral ise, şapın ihbarı mecburi ve tazminatlı bir hastalık olduğuna işaret ederek, besicilerin hijyene büyük önem vermesi gerektiğini kaydetti. Meral, şap virüsünün hayvanı öldürmediğini, virüsün ağız çevresinde lezyonlar oluşturduğunu ve meydana gelen kabarcıkların patlamasıyla hayvanın beslenemediğini ifade ederek, "Dolayısıyla hayvan bir şey yiyemiyor. Beslenemiyor. Kronik beslenme nedenine bağlı fizyolojik sefalet oluşuyor. Bu tedavisi olmayan bir hastalıktır. Şapın belirtileri görüldüğünde hiç zaman kaybetmeden Tarım İl ve İlçe Müdürlükleri'ne haber verilmeli, gerekli önlemler alınmalıdır" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 28 Şubat 2006 Salı 11:33:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?