5
Mayıs
2024
Pazar
SAMSUN

SASKİ'ye AB'den 935 bin euro hibe

Avrupa Birliği'nin(AB), Samsun Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürlüğü'nce hazırlanan "Samsun İçme Suyu Çakmak Barajı Havzası'nın Evsel Atıklar Koruma Projesi"ne 935 bin euro hibe kredi verdiği bildirildi. 

SASKİ Genel Müdürlüğü ile Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti tarafından finanse edilen ve Devlet Planlama Teşkilatı(DPT) tarafından yürütülen, Samsun İçme Suyu Çakmak Barajı Havzası'nın Evsel Atıklar Koruma Projesi'ne AB tarafından verilen 935 bin euroluk hibenin SASKİ'nin banka hesabına yattığı ve projenin ihalesinin ise 6 Aralık 2006'da SASKİ Genel Müdürlüğü Toplantı Salonu'nda yapılacağını belirtildi. 

SASKİ Genel Müdürü Coşkun Öncel, hibe anlaşmasının Avrupa Birliği Merkezi Finans ve İhale Birimi Başkanı Muhsin Altun ile Ankara da DPT'de imzalandığını ifade ederek, "Samsun İçme Suyu Havzası'nın Evsel Atıklar Koruma Projesi, şehrimizde kabul edilen 8 altyapı projelerinin en büyük değerde hibe alma özelliğini de taşımaktadır. Bu projede tek hedefimiz, Samsunlu 1 milyon vatandaşımıza daha temiz ve sağlıklı içme suyu sağlamaktır" dedi. 

Projenin, SASKİ Genel Müdürü Coşkun Öncel Başkanlığı'nda, Su Kanal Yapım ve İnşaat Daire Başkanı Hüseyin Bölükbaşı ile proje koordinatörleri, Kamulaştırma Etüt Proje Şube Müdürü Ahmet Hamdi Öztekin ve Çevre Mühendisi Eda Sever tarafından yürütüleceği ifade edildi. 

Samsun İçme Suyu Havzası'nın Evsel Atıklar Koruma Projesi'ne kaynak sağlamak için 1 yıldır çalışma yaptıklarının altını çizen Öncel, "Bu projenin için 1 milyon 40 bin euro talep edildi. Avrupa Birliği Merkezi Finans ve İhale Birimi ise, 935 bin euro hibe sağladı. Projenin yüzde 90'ı AB Merkezi Finans ve İhale Birimi tarafından karşılanacak. Diğer yüzde 10 ise, Samsun Büyükşehir Belediyesi SASKİ Genel Müdürlüğü tarafından sağlanacak. İmzalanan anlaşmayla AB Merkezi Finans ve İhale Finans Birimi Başkanlığı banka hesabımıza 935 bin euroyu yatırdı. Samsun İçme Suyu Çakmak Barajı Havzası'nın Evsel Atıklar Koruma Projesi, şehrimizde kabul edilen 8 alt yapı projesinin en büyük değerde hibe alma özelliğini de taşımaktadır" diye konuştu. Tek hedeflerinin, Samsun'da yaşayan 1 milyonu aşkın vatandaşa daha temiz ve sağlıklı içme suyu sağlamak olduğunun altını çizen Coşkun Öncel, "Türkiye'de Büyükşehir Belediyeleri içerisinde içme suyu en temiz illerin başında geliyoruz. Vatandaşlarımıza temiz ve sağlıklı içme suyu sunmak için de titizlikle çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Sağlık bizim için her şeyden önce gelir" şeklinde konuştu. 

Proje Koordinatörlerinden Çevre Mühendisi Eda Sever, bu projenin Samsun açısından büyük önem taşıdığını kaydederek, "Samsun Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde bulunan tüm yerleşim bölgelerinin içme suyu ihtiyacını karşılayan Samsun İli, Çarşamba İlçesi Ağca Güney Beldesi, Çakmak Barajı Havzası'nın etrafında bulunan Düzbağ, Keleşoğlu ve Kırbıyıklar mahallelerinin atık sularını kanalizasyon şebekesiyle toplayarak, bahse konu olan mahallelerde çevre ve insan sağlığını tehdit eden unsurları ortadan kaldırmaktır. Ayrıca kanalizasyon şebekesiyle uzaklaştırılan atık suların, paket arıtma sistemiyle arıtılması sonucu, içme suyu havzasının sızıntı yoluyla pis su girişini önleyerek, Samsunlu vatandaşlara, daha temiz ve sağlıklı içme suyu sağlamaktır" açıklamasında bulundu. 

Eda Sever, AB Merkezi Finans ve İhale Birimi Başkanlığı'nın kuruluş amaçlarıyla ilgili olarak şunları söyledi: "Türkiye de Avrupa Birliği tarafından finanse edilen programlar çerçevesinde gerçekleşen hizmet, mal, iş ve hibelere ilişkin ihalelerin, bütçeleme, ihaleye çıkma, sözleşme imzalama, ödeme, muhasebe ve mali raporlaması bakımından tek sorumlu olacaktır. Merkezi Finans ve İhale Birimi, hizmetlerin, malların, işlerin ve hibelerin ihalesine ilişkin Avrupa Birliği kural, düzenleme ve usullerine bağlı kalınmasını, uygun bir raporlama sisteminin işlemesini sağlamak amacıyla Devlet Planlama Teşkilatı'na bağlı olarak kurulmuştur" 

AB Merkezi Finans ve İhale Birimi Başkanlığı, Kıdemli Program Görevlisi'ne, talebi üzerine Avrupa Birliği dış yardım uygulama usulleriyle ilgili tavsiyelerde bulunacaklarını ve ihale çalışmalarına hız verdiklerini ifade eden Sever, şöyle devam etti: "Bununla birlikte teknik uygulamanın tüm sorumluluğu Kıdemli Program Görevlisi'nde olacaktır. Merkezi Finans ve İhale Birimi, ihtisaslaşmış danışmanlık kapasitesi geliştirecek ve bu amaç için gerekli dokümantasyonu bulunduracaktır"
iha
Yayın Tarihi : 10 Ekim 2006 Salı 13:40:51
Güncelleme :10 Ekim 2006 Salı 18:48:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?