6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Şeftali ve kivi önem kazanıyor

Bölgelerdeki farklı iklim ve toprak yapısıyla değişik türlerde meyvelerin üretilebildiği Türkiye'de birçok meyve, üretildiği yörenin adıyla anılıyor.


Türkiye'de son yıllarda, özellikle modern üretim koşullarının artmasıyla birlikte meyvecilik de tarım sektöründe yıldızı parlayan üretim dalı oldu.


Yetiştirildiği bölgenin yalnızca ekonomisinde değil, tanıtımında da önemli rol oynayan meyve, artan ihraç ürünleri arasında da önemli paya sahip.


Yurdun değişik yörelerinde üretilen aynı meyvenin iklim, toprak yapısı ve üretim şekli nedeniyle farklı tat ve aroma barındırması, meyveyi, yetiştirildiği ilin birer simgesi haline de getirdi.

Samsun'da yeni dünyadan üzüme kadar pek çok meyve yetiştiriliyor ancak bölgede öne çıkan meyveler arasında başta fındık olmak üzere şeftali ve kivi yer alıyor.
Geçen yıl Samsun'da 42 bin 394 ton fındık, 26 bin 104 ton şeftali, 520 ton kivi üretildi. Samsun, kivi üretiminde de ülke üretim değerinin yaklaşık yüzde 4'ünü karşılıyor.
Karadeniz Bölgesi'nde en çok fındık üretilen illerin başında Ordu geliyor. Fındık kentin pek çok ambleminde de kullanılıyor. Ordu'da geçen yıl kabuklu 140 bin ton fındık toplanırken, 2008 yılında yaklaşık 200 bin ton kabuklu fındığın olması bekleniyor.


Ordu'da yetişen fındığın ekonomik değeri, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) taban fiyatına göre yaklaşık 701 milyon 500 bin YTL.


Vitamin değerleri açısından fındığın içerdiği yağ ve yağ asitleri, protein, karbonhidrat, diyet, lif, ve mineraller sayesinde beslenme açısından önemli bir besin değeri.
Ordu'da fındıktan sonra üreticilerin yöneldiği ikinci ürün ise kivi. Kivi denilince akla ilk gelen şey yüksek oranda C vitamini ihtiva etmesi. Bir tane kivinin kişinin günlük C vitamini ihtiyacını, hatta daha fazlasını karşıladığını belirtiliyor

A.A
Yayın Tarihi : 2 Eylül 2008 Salı 12:02:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?