4
Mayıs
2024
Cumartesi
SAMSUN

Şehrin göbeğinde kanal rezaleti

Samsun’un 52 bin nüfuslu Canik Beldesi’ne bağlı Toptepe Mahallesi’nde hala yolu bulunmayan sokaklar var. Bu sokaklar üzerinden geçen kanalizasyon boruları da sık sık patlayarak halkın sağlığını tehdit ediyor. Yıllar önce imar geçmesine rağmen bir türlü yolu açılmayan ve altyapısı yapılmayan sokaklar üzerinde oturan vatandaşlar isyan etti.

Başka bir sokak üzerinden merdivenlerle ulaşılabilen İran Türkleri Sokağı üzerindeki 20 hanede yaşayan vatandaşlar, 40 yıldır yaşadıkları yere imarda 10 metre olarak görülen yolun yapılmamasına ve sık sık patlayan kanalizasyondan dolayı yetkililere tepki gösterdi. Sokak sakinleri, Valilik ve Canik Belediyesi’ne sorunlarını ilettiklerini; ancak sonuç alamadıklarını belirtti. Vatandaşlar, "Sanıyoruz, Valimiz Mustafa Demir ve Başkanımız Osman Genç’e durumumuz iletilmedi. Duysalar, bir haftadır bu sıkıntıyı çekmezdik. Kanalizasyon patladı. Pislik içinde kaldık. Bu halka bu reva olmamalı. Biz yolumuzu, altyapımızı istiyoruz. 3-5 kişinin evi yol açıldığında yıkılacağından, bunlar da belediyede çalışan bazı yetkililerin tanıdıkları olduğundan buraya iş makineleri sokulmuyor. Başkan Genç’in bizi ziyaret etmesini istiyoruz. Kendisine halimizi arz edeceğiz" dedi.

İran Türkleri Sokağı sakinleri, Toptepe Mahallesi’nde çok sayıda sokağın resmen var olduğuna; ancak gerçekte olmadığına da dikkat çekti.

Canik Belediye Başkanı Osman Genç ise, sözkonusu sokakla ilgilendiklerini kaydetti. Başkan Genç, belediyeye dilekçe verilir verilmez ekiplerin bu sokağa gönderildiğine dikkat çekerek, "Patlayan kısımlar onarıldı. Ancak, tekrar sızıntı olmuş olabilir. Bu da şehir hayatına ayak uydurmayıp hala oturdukları evlerin altında inek besleyen insanların bu hayvanların atıklarını da kanalizasyona akıtmalarından kaynaklanıyor. İlk patlamanın nedeni de bu. Borular hem insanların hem hayvanların atıklarını kaldıramayınca patlıyor. Yani şehirde yaşamanın da bir bedeli var, öyle olmalı. Aksi halde kimse burnunun dibindeki yanlışlıkları görmez suçlu olarak belediyeleri gösterir. Ancak, bizim beldemizde Toptepe Mahallesi’nin farklı bir durumu var. Canik’te yıllar önce imar geçmiş. Fakat yolu bulunmayan çok sayıda sokak var. Biz belediye olarak 180 gün içinde 12 mahallemizde 40-25-22-15-10 ve 7 metre genişliğinde 17 kilometre uzunluğunda bulvar ve yol açtık. Canik’in ilk bulvarını biz açtık. Yeni yolların açılması konusunda da imar çalışmalarımız sürüyor. Beldemizi modern şehir yapacağız. Ama bir anda olmuyor. Halkımızdan biraz sabır bekliyoruz. Bizim gönlümüz mağdur tek vatandaşımızın kalmamasından yanadır ve bu yönde çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

Başkan Genç, Toptepe Mahallesi’ndeki çok sayıda evin kaçak olduğunu, yolları açarken bunun sıkıntısını çektiklerini, İran Türkleri Sokağı’nın yolunun açılması için de iş makinelerinin buraya gönderildiğini; ancak kaçak yapısı olanların tepki gösterdiğini hatırlatarak, "Öylece kaldı. Ancak, bu yol açılmayacak anlamına gelmez. Vakit kaybetmemek için problemsiz yolları açmayı sürdürdük. İran Türkleri Sokağı’nı da açacağız ve altyapılarını Büyükşehir Belediyesi’yle birlikte yapacağız. Kimse yasaların üzerinde değildir. Şu anda sıkıntı içinde olan vatandaşlarımız biraz sabretsin" açıklamasını yaptı.

samsun
Yayın Tarihi : 11 Kasım 2004 Perşembe 16:15:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?