6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Şeker fabrikasına ceza

Samsun İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, 'Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği standartlarını sağlamadığı gerekçesiyle Çarşamba Şeker Fabrikası'na 27 bin YTL idari para cezası kesti.


İl Çevre ve Orman İl Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, 3 Kasım 2008 tarihinde Yeşilırmak'a kirli su deşarjı yapıldığı ihbarı doğrultusunda İl Çevre ve Orman İl Müdürlüğü'nce teknik elemanlar tarafından bölgedeki kirlilik oluşturma riski yüksek tesislerde denetim ve inceleme yapıldı. İnceleme kapsamında faal durumda bulunan ve Yeşilırmak nehrine deşarjlı olan Çarşamba Şeker Fabrikası'nın deşarj ve bağlantı noktalarından atık su numuneleri alınmasının ardından Refik Saydam Hıfzısıhha Merkez Başkanlığı Samsun Bölge Müdürlüğü'nce analizi yapıldı. Atık su numunelerinin analiz sonuçlarının 'Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği standartlarını sağlamadığı' 6 Kasım tarihinde tespit edildi. Yapılan tespit sonucu; Çarşamba Şeker Fabrikası'na, 2872 sayılı Çevre Kanunu uyarınca 27 bin 734 YTL idari yaptırım kararı uygulandı. Türk Ceza Kanunu'nun 181-182 maddeleri uyarınca Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunulduğu belirtildi.


Ayrıca, Çarşamba ilçesi Durakbaşı köyü mevkiinde balık ölümlerinin olduğu tespit edilmesinin ardından bu bölgeden balık ve su numuneleri alındı. Alınan su numunesi Refik Saydam Hıfzısıhha Merkez Başkanlığı Samsun Bölge Müdürlüğü'ne, balık numunesi ise Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Samsun Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'ne analiz yapılmak üzere teslim edildi. Numunelere ilişkin laboratuvardan gelecek analiz sonuçları doğrultusunda, İl Müdürlüğü'nce gerekli çalışmalar yapılacağı
açıklandı.

iha
Yayın Tarihi : 12 Kasım 2008 Çarşamba 09:40:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?