4
Mayıs
2024
Cumartesi
SAMSUN

Şeker hastalarına uyarı!

ŞEKER HASTALARINA GÖZ KONTROLÜ UYARISI

Samsun Park Tıp Merkezi Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Ali Tarık Sakoğlu, diyabetli hastanın periyodik olarak göz kontrolü yaptırması gerektiğini, genel olarak 6 aylık kontrollerle hastanın takip edildiğini söyledi.

Diyabetin göze etkileri konusunda bilgi veren Opr. Dr. Ali Tarık Sakoğlu, gözün iç kısmını çevreleyen 'retina' denen katmanda damarların(arterler ve venler) bulunduğunu, şeker hastalığının vücuttaki arter ve venlerin yanı sıra retinayı da etkileyebildiğini belirtti. Sakoğlu, “Şeker hastalarında arter ve venlerin damar duvar yapısı bozularak kanamalara neden olur. Damar dışına olan sızıntılar ve kanamalar artarak görmeyi etkiler ve ileri evrelerde körlüğe neden olabilir. Diyabetli hastanın periyodik olarak göz kontrolleri gerekir. Genel olarak 6 aylık kontrollerle hasta takip edilir” dedi.

Şeker hastalarının düzenli olarak göz muayenesi olması gerektiğine değinen Opr. Dr. Ali Tarık Sakoğlu, “Diyabetin gözü etkilemesi ne kadar erken safhada tespit edilirse hastanın göz sağlığı ve görmenin korunması açısından o kadar önemlidir. Diyabetli hastanın göz muayenesinde fundus muayenesi dediğimiz göz dibi muayenesi yapılır. Retinadaki damarlar ve görme siniri incelenir. Kanamanın ve sızıntının neden olduğu ödemin derecesine göre FFA (fundus fuloresein anjiyografi) dediğimiz göz anjiyosu çekilir. Anjiyonun sonucuna göre lazer yapılmasına karar verilir. Diyabetik retinopatinin tedavisi bu gün dünyada tek yöntem fundus lazer fotokoagülasyon dediğimiz lazer tedavisidir. Zamanında yapılan lazer tedavileri hastanın ileride olabilecek vitreus hemorajilerine (göz içinin komple kanla dolması) ve görmenin azalmasına engel olur. Göz dibi dediğimiz fundus birkaç seansta komple lazerlenir. Lazer tedavisi tamamlandıktan sonra da hastanın klinik durumuna göre kontrol aralığı belirlenir” şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Ekim 2010 Perşembe 18:26:01
Güncelleme :14 Ekim 2010 Perşembe 18:33:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?