6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Şeker pancarı atıkları gübre oluyor

Samsun Toprak Su Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nün yürüttüğü bilimsel çalışmada, şeker fabrikasında işlenen şeker pancarı atıklarının organik gübre olarak kullanılması çalışmasında başarı sağlandı.


Çeşitli organik maddelerin yeniden değerlendirilmesine yönelik çalışma yürüten Samsun Toprak Su Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, çökertme havuzlarında atık olarak bekletilen şekerpancarı işlendikten sonra ortaya çıkan materyallerin toprakta organik gübre olarak kullanılmasına yönelik yürütülen çalışmada olumlu sonuçlar elde etti. Az şeker, çamur, kireç gibi besin maddeleri bulunan materyaller asitli topraklara uygulandığında toprağı besleyerek dengeyi sağladığı belirlendi.


Samsun Toprak Su Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Osman Özdemir, şeker pancarının işlenirken kireç kullanıldığını, temizledikten sonra kireç taşıyla ağartıldığını, bu işleme sırasında kireçle birlikte çamur, kireç, bazı besin maddeleri, bir miktar ham şeker taşıyan atık oluştuğunu söyledi.


Atıkların havuzda toplandığını suda süzüldüğünü ve atık kısmının katı kireç diye bir materyal ortaya çıktığını ifade eden Özdemir, şöyle konuştu: "Bu madde üzerinde araştırma yapıldı. Asitli topraklarda bulunan fındık ve mısır gibi tarım ürünlerinde topraklardaki kireç ihtiyacını gidermek için çalışma yaptık. Salı pazarı ilçesi Muslubey köyünde deneme tarlaları oluşturduk. Fındıkta iyi netice aldık, mısırda daha hasat olmadığı için netice kesin değil. Olumlu sonuç çıkacağına inanıyoruz. Bu materyalleri
şeker fabrikaları ücretsiz veriyor. Çok basit bir paketleme sistemiyle yapılarak çiftçiye çok cüzi, belki ücretsiz bu materyaller verilerek asitli toprakların kireç ihtiyacı giderilmiş olacak." Diğer tarım ürünlerinde de maddenin verim artışı sağlayacağını belirten Özdemir, dönüm başına ne kadar uygulanacağı konusunda araştırmaların sürdüğünü belirtti.

iha
Yayın Tarihi : 15 Eylül 2008 Pazartesi 12:30:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?