6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Şeker yemek, şeker hastası yapmaz

Diyabetle Yaşam Derneği Samsun Şubesi Başkanı Dr. M. Emin Dinççağ, halk arasında çok şeker yiyenlerde şeker hastalığı olacağına dair bir yanlış inanış olduğunu belirterek, "Aşırı şekerli yemek, şeker hastalığı yapmaz" dedi.


Dr. M. Emin Dinççağ yaptığı açıklamada, şeker hastalığına yol açan nedenlere değindi. Çok şekerli yemenin bazı sağlık sorunlarına neden olabildiğine dikkat çeken Dinççağ, "Halk arasında, çok şeker yiyenlerde şeker hastalığı olacağına dair bir yanlış inanış var. Aşırı şekerli yemek, şeker hastalığı yapmaz; ancak rafine şekerlerin kalorisi yüksek olan gıdalar olması nedeniyle, bu tür şekerlerin aşırı tüketilmesi halinde aşırı kalori alımına bağlı şişmanlığa yol açabilir. Bilindiği gibi şişmanlık, insülin direnci dediğimiz bir mekanizma ile şeker hastalığını tetikler" diye konuştu.


Erişkinlerde görülen şeker hastalığının (diyabetin) nedeninin insülin direnci olduğunu kaydeden Dr. Dinççağ, şunları kaydetti:
"Yani şişmanlarda insülin hormonu fazla miktarda vardır, ancak bu insülin görevini yapmamaktadır. Bundan dolayı, şişman kişilerin şeker hastası olmamaları için kilo vermeleri, bol egzersiz yapmaları tavsiye edilmektedir. İnsülin direncini kıran yegane tedbir egzersizdir. Fazla miktarda şeker tüketecek çocuklar için de en önemli husus, şekerlemelerin ağız ve diş sağlığı için tehdit oluşturduklarıdır. Çocukların özellikle şeker tüketiminden sonra diş fırçalamaları, ağızlarını iyice yıkamaları
öğretilmelidir. Aksi halde aşırı şekerleme tüketimi diş çürüklerine neden olacaktır. Diş çürükleri romatizmal kalp hastalıklara kadar pek çok hastalığı tetikleyebilir. Ülkemizde çocuklar arasında diş sağlığı sorunu çok yüksektir."

İha
Yayın Tarihi : 8 Ekim 2008 Çarşamba 14:08:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?