3
Mayıs
2024
Cuma
SAMSUN

Selçuklu Hanı restore edilecek

SAMSUN'DAKİ SELÇUKLU HANI RESTORE EDİLECEK

Samsun'da 13. yüzyıldan kaldığı belirtilen Selçuklu Hanı restore edilerek kültür ve turizme kazandırılacak.

Samsun'a 35 kilometre uzaklıkta Eski Samsun-Amasya Kervanyolu üzerinde bulunan Selçuklu Hanı, 13. yüzyıl eseri olarak tarihlendiriliyor. Avlulu bir han olan ama avlusu tamamen yok olan han ahır kısmı birbirine paralel üç sahından oluşuyor. Üst örtüsü tonoz, ahır taç kapısı traverten adı verilen gözenekli taşla inşa edilen han kapı sövelerle desteklenmiş ve kapı sütunları işlemeli olarak tarihi bir değer olarak duruyor. Köy tüzel kişiliğinde olduğu ve resmi kurumlarca kendi haline bırakılan han yöre sakinlerince ahır olarak kullanılırken, hanın birçok bölümü çöplük haline dönüştü. Valilik girişimleri ile hanın İl Özel İdaresi bünyesinde kurulan Koruma Uygula ve Denetim Bürosu'nca (KUDEB) restore edilmesi için çalışmalar başlatıldı.

Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, handa incelemelerde bulundu. Hanın kısa sürede restore edilerek tarihi İstiklal Köprüsü’nün de projeye dahil edilip bir kültür turizm kompleksi oluşturulmasının hedeflendiğini söyledi.

Tarihi hanın kültür ve turizm açısından önemli bir değere sahip olduğunu, tarihe sahip çıkma anlayışıyla hanın restore edileceğini belirten Demir, “Tarihi ve kültürel varlıklarımıza sahip çıkmalıyız. Bunun içinde bu tarihi hanın restore edilmesi ve yeniden kazanılması gerekli” dedi. Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, han ve bölgedeki diğer tarihi varlıkların restorasyonuyla ilgili çalışmaların sürdürüldüğünü, bu yönde ciddi çalışmaların yapıldığını kaydetti.

SAĞLIK KENTİ SAMSUN

Gezi programını sürdüren Bakan Demir, Borsan Grup tarafından 30 bin metrekare alanda yapılan 220 yatak kapasiteli 50 milyon doların üzerinde yatırımla inşaatı tamamlanma noktasına gelen Samsun Medicana Hastanesi'ni gezdi. Yetkililerden bilgi alan Demir,

“Samsun özel hastaneler açısından önemli bir kent. Sağlıkta verim ve kaliteyi artıracak. Sağlık Bakanlığı ve özel sektör ayrımı yapmıyoruz. Marka şehri hedefi içerisinde bu yatırımlar katkı sağlayacaktır. Yurt dışından gelecek insanların tedavi süreciyle sağlık turizmi açısından da önemli. Bölge merkezi olma noktasında katkı sağlayacak. Kuzey Anadolu’da Samsun’un bir çok avantajı var. Bunu gören yatırımcılarımız sağlık alanında istikbal görüyor. Samsun’un potansiyeli ve markalaşması çok” diye konuştu.

Bakan Demir, incelemelerini Tekkeköy ilçesinde sürdürdü.

SAMSUN'DAKİ SELÇUKLU HANI RESTORE EDİLECEK
SAMSUN'DAKİ SELÇUKLU HANI RESTORE EDİLECEK
SAMSUN'DAKİ SELÇUKLU HANI RESTORE EDİLECEK
İHA
Yayın Tarihi : 2 Şubat 2011 Çarşamba 21:43:00
Güncelleme :5 Şubat 2011 Cumartesi 18:57:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?