6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Sertifikalı kışlık sebze sergisi

Samsun'un Bafra ilçesinde, tarladan sofraya sağlıklı gıda üretimini üreticiye kabul ettirerek yaygınlaştırmak amacıyla yürütülen EUREPGAP sertifikalı kışlık sebze yetiştiriciliği kapsamında 'Sebze Sergisi' açıldı.


Samsun Valiliği İl Özel İdaresi'nce desteklenen EUREPGAP sertifikalı kışlık sebze yetiştiriciliği çerçevesinde Samsun İl Tarım ve Bafra İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından organize edilen 'Sebze Sergisi'nde kışlık sebzeler, Büyük Park Cumhuriyet Salonu'nda açılan standda sergilendi.


Samsun İl Tarım Müdür Yardımcısı Kadir İspirli, insanoğlunun gün geçtikçe daha da artan beslenme ihtiyacının karşılanması için gıda arzı ve gıda güvenliğinin stratejik bir önem kazandığını, tarım alanlarından en yüksek verimi almanın tek başına bir hedef olmayacağını söyledi.

 

İspirli, "Gıda arzının sürekliliği yanında, gıdanın güvenilirliği ve tarım-çevre konusunda önlemlerin bir arada düşünüldüğü iyi tarım uygulamalarının en önemli çözüm yönetimidir. Bafra ve Çarşamba ovalarının bitkisel üretimde daha çok özel bir öneme haizdir. Bafra ilçesinde, halen 148 bin dekar sulu tarım alanında yapılmakta olan planlı sebze üretiminin devam eden sulama ve drenaj projelerinin yakın gelecekte tamamlanması halinde, yaklaşık 300 bin dekar alanda sebze üretimi yapılabilir. Samsun genelinde ise ekonomik olarak sulanabilir 1 milyon 590 bin dekar arazinin dikkate alındığında, Samsun'un ve Bafra'nın Türkiye'nin en önemli sebze-meyve üretim ve ihracat merkezlerinden birisi olması kaçınılmazdır. 2005 yılında 855 dekar, 2006 yılında 2 bin dekar ve 2007 yılında bin 100 dekar olmak üzere son üç yılda toplam 3 bin 955 dekar alanda iyi tarım uygulamalı kışlık sebze üretiminin yapıldığı projeye, Samsun Valiliği İl Özel İdaresi'nce toplam 668 bin YTL destek sağlandı" dedi.


Projeyle ilgili konuşma yapan Bafra Belediyesi Başkan Vekili Fikri Düşünsel ise iyi tarım uygulamalarının insan ve cevre merkezli bir proje olarak tüm dünyada yaygınlaştığını, gıda güvenliği ve güvencesi konusunda Dünya Ticaret Örgütü ve AB Gıda Kanunu müktesebatında da yer alan bir konsepte uygun olarak, bu sürece en kısa zamanda adapte olmak zorunda olunduğunu söyledi.


Bafra Kaymakamı Bekir Dınkırcı da Bafra ilçesinde proje kapsamında 28 köyde 97 çiftçide 910 dekar karnabahar, 200 dekar brokoli olmak üzere 1110 dekar alanda iyi tarım uygulamaları ve Globalgap sertifikalı kışlık sebze dikimi gerçekleştiğini açıkladı.


Konuşmaların ardından önder çiftçilere sertifikaları verildi.

iha
Yayın Tarihi : 31 Ocak 2008 Perşembe 16:41:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?