5
Mayıs
2024
Pazar
SAMSUN

Seven: Ahilikte dayanışma vardır

Samsun Yazarlar Eğitim ve Kültür Derneği (SAY-DER) Başkanı Ahmet Seven, "Ahilik anlayışında, toplumda yaşayan fertleri birbirine yaklaştırmak ve aralarında dayanışmanın kurulması yer almaktadır" dedi. 

Her yıl 9-15 Ekim tarihleri arasında kutlanan Ahilik Kültürü ve Esnaf Bayramı haftası nedeniyle açıklama yapan Ahmet Seven, her geçen gün milletçe sahip olunan değerli meziyetlerin kaybedildiğini söyledi. Kayıplar yaşandıkça sosyal bunalım ve krizlerin oluştuğunu dile getiren Seven, "Çözüm olarak milletçe zayıfı koruma, yoksula sahip çıkma, aşsıza aş, işsize iş ve sanat öğretme anlayışımıza yeniden dönmek zorundayız. Bunun en eski modeli Ahiliktir. Ahilik anlayışında, toplumda yaşayan fertleri birbirine yaklaştırmak ve aralarında dayanışmanın kurulması yer almaktadır. Bildiğimiz gibi bir cemiyette birlik ve dayanışmayı sağlayan en önemli unsur müşterek değerlerin korunmasıyla mümkündür. Anadolu'da bin yıldır varlığını sürdüren Türkler'in bu sırrı, Ahilik anlayışı içerisindeki değerlere saygı göstermelerinde yatmaktadır" diye konuştu. 

Ahiliğin uyulması gereken bazı kuralları olduğunu dile getiren Seven, "Kendinden önce başkalarını düşünmek ve kollamak, hak ettiğinden fazlasını istememek, kanaat ve tevazu ölçüleri içerisinde hırsla tamahtan uzaklaşmak Ahiliktir. Kendi yeteneğine uygun bir işle meşgul olmak, sanatını mutlaka bir ustadan öğrenmek ve birliğin, beraberliğin korunması için dayanışma içerisinde bulunmak Ahiliğin mutlaka uyulması şart olan ahlak kaideleridir" diye konuştu.
iha
Yayın Tarihi : 11 Ekim 2006 Çarşamba 14:30:11
Güncelleme :11 Ekim 2006 Çarşamba 14:39:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?