2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

Sevk zinciri ertelendi

Aile hekimliğinin uygulandığı pilot illerde hayata geçecek olan ve tepki gösterilen sevk zinciri uygulaması 1 Temmuz 2009'a ertelendi.


Aile hekimliğinin uygulama aşamasında kademeli olarak hayata geçirilen sağlık sisteminden olan, 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren uygulanması planlanan sevk zinciri uygulaması, sistemin tam oturmamış olması ve Samsun'da yaklaşık 150 bin kişinin halen aile hekimini bilmediği gibi gerekçelerle tepki gösterilmişti. Sorunların tespit edilmesinin ardından Sağlık Bakanlığı'nca yapılan yeni değerlendirmede sistemin 1 Temmuz 2009 tarihine ertelenmesi ve hayata geçirilmesi kararlaştırıldı.


Samsun Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Cem Şahan, Sağlık Uygulama Tebliği kapsamında 1 Ocak 2009'dan itibaren Samsun'da sevk zinciri ve zorunluluğunun başlamasının planlandığını söyledi. Uygulanan sistemin deneme aşamasında olduğunu ve vazgeçilemez olmadığını belirten Şahan, 1 milyon 200 bin Samsunluyu ilgilendirecek konuda İl Hıfzısıhha Kurulu'nun katılımının sağlanamadığını kaydetti.

Birinci basamak sağlık hizmetleri hala pilot bir yasa ile yürütülen, birinci basamak alt yapısı tamamlamamış, bir ilde sevk zinciri hekim ve hasta mağduriyetine yol açacağını dile getiren Şahan, güçlendirilmiş, entegre, ücretsiz, eşit bir birinci basamak sağlık hizmeti sunulan sağlık sisteminde sevk zincirini savunduklarını kaydetti.


Sevk zinciri uygulamasının birinci basamağı etkin bir şekilde kullanmanın yanında 2. ve 3. basamak sağlık hizmetlerini uzmanlık alanlarına özgü ileri tetkik ve tedaviye fırsat tanıyacak, etkin, verimli, ulaşılabilir hale getirebilmek için gerekli olduğunu dile getiren Şahan, aile sağlığı merkezlerine başvuran hastaların ortalama yüzde 90'dan fazlası buralardan yeterli sağlık hizmeti alabildiğini, birinci basamaktan 2. basamağa sevk oranı ortalama yüzde 5 civarında olduğunu vurguladı.

İha
Yayın Tarihi : 17 Ocak 2009 Cumartesi 14:37:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?