2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

Sevk zinciri hakkında açıklama

Türk Eğitim-Sen Samsun 1 No'lu Şube Mali Sekreteri Birol Esen, sevk zinciri uygulamasından sağlık ocaklarının yetersiz olması nedeniyle daha önce vazgeçildiğini, ancak bürokratların sistemin yeniden hayata geçirilmesi yönünde yeniden çalışma başlattığını söyledi.


1 Ekim'le birlikte, özel hastaneye gitmenin maliyetinin arttığını belirten Esen, hastalardan sadece muayene veya fark ücreti alındığını, 1 Ekim'le birlikte sevksiz olarak gidişlerde üniversite hastanelerinde 4-5 TL, özel hastanelerde ise 8 TL katkı payı alınmaya başlanıldığını dile getirdi. Hükümet sağlık alanında vazgeçtiği sevk zinciri uygulamasına, harcamaların artması nedeniyle geri dönmeyi gündemine aldığını açıklayan Türk Eğitim-Sen Samsun 1 No'lu Şube Mali Sekreteri Birol Esen, "Sosyal Güvenlik Kurumu'nun(SGK) başlattığı çalışmanın amacı faturası yüksek hastanelerin önündeki yığılmayı azaltmak. Hükümet geçen yıl sağlıkta dev bir adım attı ve sevk zinciri uygulaması kaldırıldı. Sağlıkta dönüşüm olarak lanse edilen yeni sistemde artık hasta önce sağlık ocağı ya da aile hekimine gitmeden dilediği zaman hastaneye gidebilecekti. Ancak bu uygulamanın bütçeye faturası ağır oldu. 2008 yılının ilk 6 ayında sağlık harcamaları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 26 arttı. Artan harcamalar IMF ile yeni bir anlaşma dönemine giren Türkiye'yi zor durumda bıraktı. Kurum önce suiistimallerin önüne geçmek için denetimleri artırdı. Daha sonra da harcamaları kısmak için başka formüller aramaya başladı ve gündeme yeniden sevk zinciri uygulaması geldi" dedi.


SGK içinde ve Sağlık Bakanlığı'nda bu sisteme geri dönülmesine karşı çıkanlar olduğunu kaydeden Esen, bu nedenle yeniden sevk sistemine dönüşün sıkıntı yaratabileceğinin belirtildiğini ifade etti

iha
Yayın Tarihi : 14 Ocak 2009 Çarşamba 17:43:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?