4
Mayıs
2024
Cumartesi
SAMSUN

Seyyar balıkçılar sokağa döküldü

Avrupa Birliği (AB) uyum yasaları kapsamında şehir merkezinde kendilerine satış izni verilmeyen seyyar balıkçılar, 2 gündür eylemlerini sürdürüyor. 

AB Birliği uyum yasaları kapsamında Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın geçen yıl aldığı Seyyar Balık Satışı Yasağı'nın uygulanması çalışmaları kapsamında, seyyar balıkçıların şehir merkezinde cadde ve sokaklarda balık satışına ilgili belediyelerce izin verilmedi. Bakanlık kararı nedeniyle satış izni verilmemesi üzerine seyyar balıkçılar, dün Büyükşehir Belediyesi önünde toplanarak soruna çözüm bulunmasını talep etti. 

Bugün sabah saatlerinde Balık Hali karşısındaki Adnan Kahveci Parkı'nda yine toplanan balıkçılar, halden 2. günde de balık almama kararı aldı. Güvenlik güçleri çevrede önlem alırken, Samsun Perakende Su Ürünleri Satıcıları Derneği Başkanı Ramazan Doğru ve balıkçılar, sorunun çözümü için Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz'la görüşme yapılacağının duyurulması üzerine dağıldı. 

Samsun Perakende Su Ürünleri Satıcıları Derneği Başkanı Ramazan Doğru, seyyar balıkçılara şehir merkezindeki cadde ve sokaklarda satış yapılmasına izin verilmediğini, bunun için satıcıların mağdur olduğunu söyledi. AB uyum yasası gereği bakanlıkça satışın yasaklandığının kendilerine bildirildiğini dile getiren Doğru, "Kendilerine şehir merkezindeki belde belediyelerince yapılacak görüşmeler sonucu yer tahsis edilecekti. Bize balık satışının yapılacağı mekanlar oluşturulacaktı. Bunlar yapılmadan balıkçıların satış yapması zabıtalarca engelleniyor. Biz, tahsis edilecek yerler oluşturulana kadar satışımıza devam etmek istiyoruz. Balıkçıların hepsi ev geçindiriyor" dedi. 

Konu ile ilgili açıklamada bulunan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Kenan Şara, kararın AB uyum yasaları kapsamında bakanlık tarafından alındığını belirterek, şunları söyledi: "Artık sokaklarda seyyar balıkçılık yapılamayacak. Bakanlığın talimatıyla bu konunun uygulayıcısı belediyeler, denetleyicisi ise Tarım İl müdürlükleridir. Biz bu arkadaşlarımıza geçici olarak, sene sonuna kadar 100. Yıl Bulvarı'nın üst tarafında satış yapabileceklerini ancak 100. Yıl Bulvarı'nın altında satış yapmalarının mümkün olmadığını söyledik. Nasıl ki bir kasap, kasaplık yapabilmesi için dükkanını kiralayıp çalışıyorsa, bu seyyar balıkçı arkadaşlarımız da artık dükkanını tutacak ve balığını dükkanda satacak. Bu karar bakanlık tarafından verilmiştir ve belediyeler sadece uygulayıcıdır"
iha
Yayın Tarihi : 10 Ekim 2006 Salı 14:03:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?