6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Sigarada tuzak düşünceler

Sigarayı bıraktıktan sonra 'çok fazla stresteyim, kontrollü bir şekilde içebilirim, lıght sigara içerek tehlikeyi azaltırım, güçlü bir iradeye sahip değilim, bazen çok sigara içme isteği duyuyorum', gibi tuzak düşüncelere kapınılmamasına dikkat çekiliyor.

Sigara üzerine kitapları ve araştırmaları bulunan Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Nefroloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurol Arık, sigarayı bıraktıktan sonra yeniden başlamayı kolaylaştıran tuzak düşüncelerin olduğuna dikkat çekti.

'Çok fazla stres altındayım, sigara beni rahatlatacak' düşüncesinin genelde hakim olduğunu vurgulayan Nurol Arık, vücudun nikotine alıştığını, vücuda nikotin girişi olunca rahatlık hissi oluştuğunu, ancak nikotinin uyarıcı bir madde olduğunu, kalp hızını ve adrenalin düzeyini artırdığını, sigara bıraktıktan sonra bu durumun belli bir süre yaşanacağını kaydetti.

Sigarayı bırakmanın erken döneminde kontrollü içmenin yararlı olabileceğini, ancak bir kez bıraktıktan sonra yeniden kontrollü içmeye başlamanın yeniden eski günlere dönülmesine yol açabileceğini ifade eden Arık, "Light sigara içerek tehlikeyi azaltabilirim düşüncesinin tamamen yanlış. Genel anlamda daha az nikotin içermekle birlikte diğer kimyasallar açısından bir avantaj oluşturmazlar. Birçok kişi bu sigaraları içerken sayıyı daha yüksek tutma eğilimine girebilir. Araştırmalar light sigara içenlerde ölüm oranları arasında fark yok. Sigarayı bırakmak için güçlü bir iradenin olmadığı düşüncesi hakim olur. Sigarayı bırakmak zor olabilir ama imkansız değil. Her yıl bir çok kişi bunu başarabilmektedir" dedi.

"Bazen direnemeyeceğim kadar güçlü bir sigara içme isteği duyuyorum" yakınmalarının 1-2 hafta sonra yatışma eğilimine gireceğini dile getiren Arık, nikotinin beyine ulaşması sonucu rahatlama gerçekleştirildiği, aşırı istek duyulursa doktorun nikotin içeren bant veya sakız desteği sağlayabileceğini kaydetti.

iha
Yayın Tarihi : 20 Eylül 2008 Cumartesi 13:11:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?