2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

Sigaraya karşı kurtuluş mücadelesi

Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, son yıllarda sigaraya özenen kadın sayısında önemli bir artış yaşandığını belirterek, "19 Temmuz tarihinde, 19 Mayıs 1919'daki Kurtuluş Mücadelesi gibi bir mücadeleyi sigara karşı Samsun'dan başlatacağız" dedi.


Mustafa Kasapoğlu, seçimin ardından göreve yeni gelen 19 Mayıs Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İsmail Temiz ve yönetim kurulu üyelerine 'hayırlı olsun' ziyaretinde bulundu. Cemiyet binasındaki ziyarette, sigaraya karşı başlatacakları kampanya ile ilgili bilgi veren Dr. Mustafa Kasapoğlu, 19 Temmuz tarihinde ülke genelinde sigara karşı ile kampanya başlatacaklarını ifade ederek, "19 Temmuz tarihinde, 19 Mayıs 1919'daki Kurtuluş Mücadelesi gibi bir mücadeleyi sigara karşı Samsun'dan başlatacağız" diye
konuştu.


Sigaraya karşı başlatılacak olan kampanyada Samsun'un öncü olmasını; Sağlık Bakanlığı, valilik ve İl Sağlık Müdürlüğü adına isteyen İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, "Samsun adına öncü olmasını istiyorum. Bu yüzden vatandaşlarımızdan destek istiyorum. Bugün sigara birçok hastalığın gerçek sebebi. Sigaranın ekonomik anlamda da çok büyük zararları olduğuna inanıyorum.

Samsun'da yılda ortalama 2 bin 500-3 civarında yeni kanser vakası var. Türkiye için bu rakam 140 bindir. Çok ciddi oranda kanser
vakalarının artışları olduğunu görüyoruz. Bu kansere yakalananların erkeklerde özellikle yüzde 70'inde akciğer kanseridir. En büyük etkeni, olmazsa olmazı sigaradır. O yüzden hem ülkenin ekonomisi hem de insanlarımızın hayatlarını daha sağlıklı ve rahat bir şekilde sürdürebilmesi için, 'Sigarasız Bir Samsun' sloganıyla 2009 yılı itibariyle sigarasız yaşamı yaygınlaşmak istiyoruz" şeklinde konuştu.


Samsun'un, Türkiye'nin aynası olduğunun altını çizen Kasapoğlu, bakanlığının yaptığı anketlere göre, kadın popülasyonunda sigaraya özenti ve özentiyle birlikte önemli ölçüde artışın olduğuna dikkat çekti. Daha önce sigara içen iş grubu olarak doktorlar, adli çalışanlar ve öğretmenler sıralamada yerini aldığını dile getiren Dr. Mustafa Kasapoğlu, Türkiye'de sigara içmeyenlerin yüzde 67 olan oranını, kampanya kapsamında yüzde 80'lerin üzerine yükseltmeyi hedeflediklerini ifade etti.
Kasapoğlu'nun ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getiren İsmail Temiz, kendilerinin sigaraya karşı başlatılacak olan kampanyaya destek vereceklerini söyledi.
 

İha
Yayın Tarihi : 24 Haziran 2009 Çarşamba 17:14:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?